Mitt mörka hjärta

Publicerad
BIO DOKUMENTÄR
Sverige.
Av Staffan Julén, Marius van Niekerk.
Med Marius van Niekerk, Patrick Johannes, Mario Mahonga, Samuel Machado.
Marius bär sitt traumatiska öde i en sliten ask. Där finns gräsliga bilder från inbördeskrigets Angola, där han för länge sedan var ung sydafrikansk soldat.
Minnena lever i hans mardrömmar och för att bli kvitt bördan åker han till krigsskådeplatsen. Han gör det i sällskap med tre andra forna soldater. Då slogs de mot varandra på olika sidor, nu slåss de var för sig mot hjärtats mörker.
Skuldkänslorna varierar men om krigets skuld tvekar ingen. Vad slogs de för? Vad handlade allt om?
De åker runt med flodbåt i en värld som nu återtagits av elefanter och flodhästar. Stämningen är fridfull, landskapet vackert – de ohyggliga berättelserna stiger fram i förödande kontrast.
Och den tunna röda linjen mellan förfluten död och framtida liv finns alldeles tydligt just där.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag