"Miraklet i Viskan"

Publicerad

Tanken var kanske god.

Vad den nu var. Men för mig är "Miraklet i Viskan" i alla fall ett slags stilistiskt försök till en svensk "Beasts of the southern wild" (indiesuccén från 2012) där den amerikanska södern ersatts med ett mustigt och nedgånget Norrland.

Här finns närheten till vattnet, naturkrafterna, diskbänksrealismen, Gudstron och bluegrass-känslan (ena dottern i berättelsen får till och med en mandolin av nån underlig anledning).

Rolf Lassgård spelar Bjarne, flyttkarl och busschaufför som fångat dottern Malin (Lia Boysen) till traktens starke man (Hirdwall). Den bistra ekonomin leder till spänningar i familjen som förvärras när en olycka gör Malin delvis förlamad. Bjarne blir alltmer ansvarslös och snart står fogden vid dörren.

Överdrivet och påklistrat

Det mesta är misär, men lite Roy Anderssonska gubbar och återkommande repliker, tyder på att det ska vara underfundigt roligt också.

Tyvärr funkar det inte. Förtrollningen infinner sig aldrig, och i slutänden känns allt mest överdrivet och påklistrat, även om det är trevligt att höra andra dialekter än stockholmska.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag