Ministern

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Politisk krishantering. Olivier Gourmet och Sylvain Deblé i den franska dramat "Ministern".

Mitt i natten välter en buss med barn på en snöig bergsväg, en nyväckt transport­minister är strax på väg i helikopter till olycksplatsen - inte för att organisera räddningsarbetet, utan för att kunna uttrycka sympati för de drabbade i morgon-tv.

Att synas är ministerns jobb - och grunden för den makt som ska ge hans liv mening.

Belgaren Olivier Gourmet, annars ständig stjärna i bröd­erna Dardennes prisade filmer, är lysande som mannen nära samhällets högsta topp. Stressad och pressad, fokuserad och beslutskapabel balanserar på gränsen mellan sammanbrott och genombrott.

På natten väcks han ur sin oroliga sömn av en dröm, där en naken kvinna kryper in i en krokodils vidöppna gap.

Ministerns chef presidenten hanterar honom med viss varsamhet men utan hänsyn. För väljarna är han mest en förhatlig överhet.

Kontakten med det arbetande folket sträcker sig inte längre än till en sen kväll hemma hos privatchauffören, en tystlåten man med en skarp och anklagande fru.

För den egna frun är ministern mest en statusbärande främling.

När engelsmän och amerikaner skildrar det politiska rävspelet brukar humorn vara hård, satiren blodig. Här skämtas inte, men kriserna och kaoset och maktkamperna ovanför väljarnas huvuden finns kvar. Den cyniska komedin har förvandlats till mänsklig tragedi.

FAKTA

Drama

Land: Frankrike/Belgien.

Av: Pierre Schöller.

Med: Olivier Gourmet, Michel Blanc, Zabou Breitman.

Längd: 1.55. (15 år).