Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Michael Nyqvist lysande i en av sina sista insatser

Michael Nyqvist i rollen som kapten Andropov.
”Hunter killer” är en av de sista filmerna Michael Nyqvist spelade in.
Michael Nyqvist i en av sina sista roller.

En av Michael Nyqvist sista insatser som skådespelare har nu premiär. 

I rollen som kapten Andropov i ”Hunter killer” gör den svenska Hollywoodstjärnan stort intryck, bilder som är vemodiga i dubbel bemärkelse. 

Michael Nyqvists rörande insats är inte enda anledningen till att ”Hunter killer” får en att längta tillbaka till ett slags fiktivt förflutet, då det alltid fanns en uppsättning modiga rättskaffens män redo att rädda oss från undergången.

Det här lilla undervattensäventyret är old school ubåtsaction som tryggt och troget bockar av varenda tänkbar kliché. Något som man kan uppleva som antingen trist förutsägbart, eller trösterikt befriande. 

Jag väljer det senare. Förmodligen på grund av att Michael Nyqvist i en av sina allra sista roller, skapar så mycket saknad, att ens hjärta lämnas oskuldsfullt öppet och sårbart. 

Föga trovärdigt

Som ryske krigsfången kapten Andropov är Nyqvist lika delar härjad, hederlig och sorgset god. En gammeldags hjälte som klyver besättningen på den amerikanska ubåten mitt itu. 

Utsända på jakt efter en annan ubåt som mystiskt försvunnit i Barents hav, hamnar våra tappra Navy Seals mitt i en statskupp. Det är den ryske försvarsministern som i hemlighet tagit sin president till fånga, i hopp om att få i gång ett trivsamt tredje världskrig. Men amerikanarna synar bluffen, och beslutar sig för att försöka frita presidenten, i stället för att gå till våldsam motattack. 

Ett föga trovärdigt scenario, som här motiveras av den ljuvliga fantasin att den amerikanska presidenten är en samlat balanserad kvinna med pondus.

Ovanliga hjältar

Det blir den rutinerade kapten Joe Glass (Gerard Butler) som med sin hjältemodiga mix av sympatisk ödmjukhet och hårda tyglar, får leda expeditionen, där den från en förolyckad ubåt räddade kapten Andropov blir avgörande för utgången. Det är bara han som kan guida besättningen genom den trånga fjordens isblock, minfält och avslöjande ljudsensorer. Men kan de verkligen lita på honom?

”Hunter killer” bygger på en typ av filmklichéer som ibland närapå får en att skratta rätt ut. Det är blinkande radar, skrov som springer läck, och en samling ärans män som agerar med livet som insats. Känslan av trygg matiné är så kompakt, att Errol Flynn hade passerat som fullkomligt naturlig någonstans uppe på däck. 

Hjältar av den här typen görs knappt längre. Inför bilderna på Michael Nyqvist känns det vemodigt i dubbel bemärkelse.

”Hunter killer”

Action

USA. 

Av Donovan Marsh. 

Med Gerard Butler, Michael Nyqvist, Gary Oldman, Linda Cardellini. 

Längd: 2:01. 

Från: 15 år.


Så bra är skådespelarna

Michael Nyqvist

Står för filmens starkaste insats. Inte bara för att det är Nyqvist, utan för att skådespelaren så fullkomligt går upp i rollen som någon annan hade hanterat med en klackspark.


Gerard Butler

  

Har en trevlig aura som hederlig och rutinerad ubåtskapten. En typ av renodlad hjälteroll, som enbart är till för att skapa den mysiga illusionen av att vi ändå lever i en trygg värld.


Gary Oldman

 

Har en liten roll, och har uppenbart avlönats för att gå in och ryta och bara vara Gary Oldman ett tag. Ändå blir det lite oklart vad han gör där.