Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Medicinen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
En bild från Colin Nutleys nya film "Medicinen".
Foto: Tony Nutley

På sociala medier har jag den senaste tiden sett folk häckla i kapp Colin Nutley.

Många blir tydligen äcklade bara av filmaffischen på skådespelerskorna i "Medicinen".

Oklart varför.

För det enda som sticker ut med den är att den visar upp fyra smårynkiga kvinnliga skådespelare, som är 50+, på en och samma gång.

Jag får anta att det i filmsammanhang upplevs som både ovant och lite påträngande.

Dessutom stör man sig på att Helena Bergström är med. Precis som att det skulle vara ovanligt att regissörer filmade med sina kvinnor. Ingen som hört talas om Ingmar Bergman? John Cassavetes? Richard Hobert?


Hur Colin Nutley på 20 år gått från att vara hyllad uttolkare av den svenska folksjälen ("Änglagård" ) till tacksam måltavla för skit förstår jag inte helt. Visserligen är hans produktion inte direkt djupsinnig, men det är inte grabbigare Hannes Holms eller Felix Herngrens filmer alla gånger heller.

"Medicinen" kretsar kring journalisten Johanna (Bergström) som hunsas av alla mest hela dagarna, Främst av chefen (Fröling), men också av exmannen (Thomas Hanzon). För att tjäna extra pengar testar hon en medicin mot munherpes. Och voilà, hela Johannas personlighet förändras och slår ut i blom.

Filmen har sina brister som ett irriterande förutsägbart manus (efter Hans Koppels bok) och ett pinsamt soundtrack. Ett skämt om lesbiskt sex skruvas ett varv för hårt.


Men här finns också ett maktspel, kvinnorna emellan, som skapar sväng i handlingen. Det är lite som en allvarligare "Underbar och älskad av alla", där man får känna igen sig i misslyckande och dåligt självförtroende.

Även om "Medicinen" inte är den Nutley-revansch jag hoppats på, så får åtminstone Johanna resa sig ur stoftet med högt huvud. Ett klassiskt må bra-recept som tål att ses om och om igen.

BIO

"Medicinen"

DRAMAKOMEDI

Sverige.

Av: Colin Nutley.

Med: Helena Bergström, Ewa Fröling, Maria Lundqvist, Katarina Ewerlöf, Cecilia Forss.

Längd: 1.55.

Från: Barntillåten.

Så bra är skådespelarna

HELENA BERGSTRÖM


Gråter faktiskt inte. Hör ni det! Men darrar på underläppen, suckar och stönar. Lite övertydligt här och var. Men annars en väldigt fysisk gestaltning av känna sig oattraktiv och oönskad. Man känner nästan själv hur kroppen saggar.


EWA FRÖLING

Den onda chefen med en fantastisk klädstil och imponerande frisyr. Fröling matchar tyvärr inte Meryl Streep i "Djävulen bär Prada", men är ändå respektin givande som få. Lyckas gör sin ragata både gräslig och lite älskvärd.


MARIA LUNDQVIST

Spelar Johannas hårda kollega. En typ av kvinna som alltid står där bakom dig - beredd att hugga dig i ryggen. Lundqvist känns trovärdigt illojal och låter redan från början en glimt av svaghet och rädsla sippra genom masken.


CECILIA FORSS


Ung, snygg, nyanställd och inte helt smart. Känns som att Forss borde vara trött på rollen som söt semibimbo vid det här laget. Men här gör hon den igen. Filmens mest stereotypa roll.