Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mats Bråstedt: "En av årets mäktigaste"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Helvete. Chiwetel Ejiofor skildrar Solomons plågor. Foto: AP
Foto: Jaap Buitendijk

Drama
12 years a slave
USA/England. Av Steve McQueen. Med Chiwetel Ejiofor, Michael Fassbender, Benedict Cumberbatch, Lupita Nyong'o, Brad Pitt. Längd: 2.13. Från: 15 år.

Oscar, se upp där borta i Los Angeles - här kommer "12 years a slave" och den tänker sno åt sig allt som hamnar i dess väg.

Man behöver inte vara filmvärldens egen Saida (minns ni henne?) för att förutspå att de gyllene statyetterna flockas kring Steve McQueens imponerande epos den 2 mars nästa år.


Detta är nämligen en av årets mäktigaste bioupplevelser, och den första riktigt stora dramatiseringen av slaveriet i den amerikanska Södern.

Med det sagt förpassas verk som rasistiska "Nationens födelse", melodramatiska tv-serien "Rötter", habila "Amistad" och förra årets pratiga sömnpiller "Lincoln" till kategorin ej helt nödvändiga att ta del av.

"12 years a slave", som bygger på verkliga händelser och den bok de resulterade i, tar sin början 1841 och berättar om en svart, fri man - Solomon Northup - i Saratoga Springs i delstaten New York.

Han har fru, två barn och är en respekterad medborgare och lever ett liv där hudfärgen inte är av någon betydelse.


Solomon träffar två män som under en middag med mycket vin, mat och smickrande ord lurar honom.

De hävdar att de vill ha med honom och hans fiol i sin varieté, men i stället blir han kidnappad och förd till New Orleans. Trafficking för 170 år sedan.

Tolv år i helvetet tar sin början och Chiwetel Ejiofor låter oss krypa under skinnet på Solomon - får oss att förstå dennes desperation, skräck och längtan tillbaka till det som tagits ifrån honom.


Det är i sanning en lysande rollprestation, där Ejiofor tvingas förmedla hela sitt känsloregister via ögonen, eftersom han under merparten av berättelsen är förbjuden att tala.

I detta helvete finns djävulen i form av sadisten Edwin Epps med Bibeln i ena handen och en aldrig stillad piska i den andra.

Den alkoholiserade Epps - Michael Fassbender är både magnifik och skrämmande diabolisk - gör allt för att släcka den inre styrka han ser brinna i Solomon.

Då är "12 years a slave" plågsam att ta del av och det finns faktiskt gånger jag väljer att vika undan med blicken.


Brad Pitt, som också producerat, är med först på slutet i en liten, men för Solomon väldigt avgörande roll.

Närmast felfria (den hade gått att strama åt på några ställen) "12 years a slave" är Steve McQueens blott tredje långfilm efter fängelsedramat "Hunger" och sexmissbrukarskildringen "Shame".

I sanning en imponerande rad.

SÅ BRA ÄR SKÅDESPELARNA

Chiwetel Ejiofor

Helt enkelt överjävlig här. Det går inte att slita blicken från honom. En hypnotisk rollprestation.


Michael Fassbender

Steve McQueens egen favorit (varit med i samtliga hans filmer) och man blir livrädd för Fassbenders sadistiske plantageägare.


Lupita Nyong'o

Nykomlingen Nyong'o gör ett mäkta starkt porträtt av en kvinnlig slav som bara vill sluta leva. Ändå fortsätter hon med slitet på fälten.


Benedict Cumberbatch

Alla slavägare var uppenbarligen inte helt igenom onda. Cumberbatch lyckas väl förmedla ömsinta drag som går emot den rådande ordningen.