Martha Marcy May Marlene

Publicerad
Uppdaterad
THRILLER
USA.
Av: Sean Durkin.
Med: Hugh Dancy, John Hawkes, Sarah Paulson, Elizabeth Olsen.
Längd: 1.42.
Från första rutan griper tystnaden i den Amishlika sektmiljön. Männen sitter och äter i matsalen. Kvinnorna står i dörröppningen och väntar på sin tur. Ordlöst lämnar männen plats för kvinnorna. Alla väntar på att nästa bud ska ges av den karismatiske ledaren Patrick.
En kuslig stämning vilar.
Bilden är grumlig men redovisar handlingen med en genialitet, ett rum bort, genom ett fönster eller bakom någon. Alla ser allt. Alla vet allt.

Martha befinner sig i en overklighetskänsla efter att hon flytt ifrån sekten. Hon försöker acklimatisera sig till ett normalt liv, men ingenting verkar rimligt längre. Fragment för fragment, minns hon vad som ledde henne till självutplåning.

Filmen är som Marthas levande tillstånd, med knivskarp iakttagelseförmåga beskriver den en avhoppares inre katastrof. Tillbakablickar som ofta är ett svagt grepp, blir här laddade och levande i övergångarna. På något sätt befinner de sig på samma mentala tidslinje som nuet i sökandet efter mening.
Det är intelligent och fascinerande.
Sean Durkin skapar maximal spänning med enkla medel och lyckas undvika förutsägbara fall­gropar. Som drama är den välskriven och obehaglig nog, thrillerelementen känns överflödiga.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag