Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Marie Antoinette

Marie Antoinette. I rollerna: Kirsten Dunst, Jason Schwartzman, Rip Torn, Judy Davis, Steve Coogan, Asia Argento, Marianne Faithful, Aurore Clement, Molly Shannon, Shirley Henderson mfl.
USA. Av Sofia Coppola. Med Kirsten Dunst, Jason Schwartzman, Judy Davis, Steve Coogan, Rip Torn, Marianne Faithfull. Längd: 2.03.

FAKTA

Om du gillar Marie Antoinette, se också Sissi (1955) och Virgin suicides (2000).

DRAMAKOMEDI

Som fjortonåring

exporterades Marie Antoinette till Frankrike. På gränsen blev hon avklädd varje österrikisk tråd och tvingad att lämna knähund och tjejkompisar. Sedan väntade en ointresserad tonårsmake och ett absurt lyxliv i Versailles. Sofia Coppola har filmat i de magnifika salarna men inte låtit sig bländas. Hon ser med befriande humor en tonårstjej påfallande lik dagens mer spektakulära partybrudar. Kirsten Dunst är utmärkt i rollen och tidlösheten stryks under med rockmusik och enstaka kejserliga nakenchocker. Svenska sexobjektet Axel von Fersen får vara med på sitt hörn. Hovprotokollet är löjligt, men kronprinsessan trivs med att vara den finaste pralinen i godisasken. Bekymrar sig på allvar gör hon bara över makens ointresse och mammas alltmer krävande brev hon måste bli med barn snart, annars är både äktenskapet och den österrikisk-franska alliansen i fara. När problemet lösts blir det shopping och nöjen på heltid. Hon har noll koll på misären bortom slottsparken, den som snabbt leder mot franska revolutionen. Filmens historiska exakthet kan säkert diskuteras och tempot mattas mot filmens mitt men som flickporträtt i rosa är det här ganska suveränt, avslöjande men inte elakt. Sofia Coppola lämnar klokt nog historien före den fasansfulla finalen. Den skulle sabba stämningen.