"Maria full of grace"

Publicerad
Uppdaterad
USA. Av Joshua Marston. Med Catalina Sandino Moreno, Yenny Paola Vega, Orlando Tobon. Längd: 1.41.

DRAMA

Det finns få saker så moderna som ämnen man enligt konstens alla regler inte borde kunna förvandla till filmsagor för vuxna. När den 35-åriga New York-regissören Joshua Marston porträtterar en 17-årig colombiansk kvinnas flygresa från sitt hemlands misär till Newark med 62 fjärilstunna latexpåsar fyllda med heroin i magen gör han det med en sällan skådad självklarhet. Utan några som helst spår av liberal medelklass-skuld utnyttjar han vartenda dokumentärfilmstrick i boken för att uppnå resultat som egentligen är den helt logiska fortsättningen på Hollywoods alla förbrukade feelgood-knep. Dokumentären är ju det enda filmiska grepp Marstons generationskamrater världen över verkligen tror på. Burkade skratt och stämningsmusik biter inte på oss längre. Det enda som når hela vägen in är illusionen av verklighet. Och i "Maria full of grace" är varenda detalj minutiöst granskad och genomtänkt – från biroller över miljöer till en ABF-kurs i konsten att skölja ner 62 knarkpåsar. Allt för att Marias allra första och sista leende ska stanna kvar på näthinnan för alltid.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag