Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Mandela - vägen till frihet"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Svår väg. Nya filmen om Nelson Mandela tar slut just när han blivit Sydafrikas president.
Foto: Scanbox

DRAMA

Sydafrika/England.

Av Justin Chadwick.

Med Idris Elba, Naomie Harris, Tony Kgoroge.

Längd: 2.30.

Från: 15 år.

Samtidigt som budet om Nelson Mandelas död nådde oss ville slumpen att också den stora filmen om Mandela började spridas över världen.

Flera filmer om Mandela har gjorts tidigare men "Vägen till frihet" har mer officiell status. Den bygger på hans memoarer och han mötte själv "The king's speech"-regissören Tom Hooper inför inspelningen.

Hooper skulle regissera, men det blev inte så.

Vilket nog var synd - en storfilm har det blivit, men ändå ingen riktigt stor film.

Den börjar hos pojken från landet som kommer till storstan och chockas av sina svarta landsmäns livsvillkor.

Han kämpar som ung jurist för rättvisa och blir en alltmer militant medlem av den nationalistiska medborgarrättsrörelsen ANC. Så småningom grips han av säkerhetspolisen och interneras på Robben Island. Berättelsen är dramatisk men hettar till på allvar gör filmen först när Winnie kommer in i historien.


Foto: Foto: Keith Bernstein

De 27 åren på Robben Island - som i filmen blir en halvtimme - innebär en nästan ännu svårare prövning för familjen än för Nelson själv.

Med tiden vinner han och de andra ANC-ledarna respekt i fängelset medan Winnie står kvar mitt i hatet på gatorna. Hon trakasseras av polisen och stöttas av militanta svarta ungdomar. Att hon får svårt att acceptera makens icke-våldsbudskap blir begripligt. Under fängelsetiden växer den blivande landsfadern fram, men så mycket av statsmannagärningen får vi inte se eftersom filmen slutar när han av massornas jubel lyfts fram som president.

För den som lärt känna Mandela genom böcker, artiklar och dokumentärer presenteras förstås föga nytt. Men den som bara varit van att se den kloke gamle statsmannen får bilden breddad.

Det var en lång och svår väg som ledde fram till tålamodet och visheten.

SÅ BRA ÄR SKÅDESPELARNA

Idris Elba

Foto: Foto: Mark Cuthbert

Sättet att tala och röra sig är Mandelas, men han blir aldrig den Mandela vi känner. Mycket beror det på att "vår" Mandela är en gammal man, medan filmen slutar när tiden vid makten börjar.

-

Naomi Harris

Foto: Foto: Kirwin, Pacificcoastnews

Hon, känd från senaste Bond-filmen "Skyfall", gör ett kraftfullt porträtt av Winnie Mandela - ser till att den kämpande kärleken liksom den bittra splittringen blir tydlig och begriplig.

Det sjunde Mandelaporträttet

Idris Elba är inte först att spela Nelson Mandela på film.

Följande skådespelare har också porträtterat Nelson Mandela på filmduken:


Dennis Haysbert i "Farväl Bafana".

Sidney Poitier i "Mandela och de Klerk".

Terrence Howard i "Winnie Mandela".

Danny Glover i "Mandela".

Morgan Freeman i "Invictus".

Clarke Peters i "End-game".