Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Maleficent

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Angelina Jolie på en bild från den nya filmen "Maleficent".

"Maleficent" är den klassiska Törnrosasagan uppblåst på  fantasy-steroider och berättad ur det mest intressanta perspektivet -  den onda fens.

"Maleficent" är den klassiska Törnrosasagan uppblåst på fantasy-steroider och berättad ur det mest intressanta perspektivet - den onda fens.

I Disneyoriginalet från 1959 har hon vida mer karaktär än den sovande skönheten och kyssande prinsen tillsammans. Så även här. Angelina Jolies Maleficent matchar hy vit som elfenben med sylvassa kindknotor, svullna illröda läppar, kronliknande horn och majestätiska vingar. En djävul - med ett hjärta.

För den onda fen blir här något av en matriark över skogens väsen, och Jolie visar sig snart vara typecastad som iskylig modersgestalt.


Det börjar i ett slags prequel till den traditionella sagan. Maleficent är en ung älva som blir kär i en människopojke. De växer upp tillsammans. Men när han blivit man blir hon lämnad och så småningom även sviken, förrådd och utnyttjad som ett trumfkort i spelet om tronen. Så förvandlas den livsglada älvan till den onda fen.

Det är snyggt gjort. Visuellt påminner det mycket om "Hobbit" med inslag av "Pans labyrint" och "Avatar". För den sistnämnda har den debuterande regissören vunnit en Oscar för bästa scenografi, och inte heller här sparas det på svindlande vackra scener i 3D.


Men att hela tiden upprätthålla illusionen i en saga är svårt. Trots att Angelina Jolie är magnifik blir det ibland teatralt och dialogen stapplar sig fram mellan kantiga repliker. Törnrosa är lite för glittrande glad och hennes beskyddande feer så svamliga att det börjar klia i kroppen.

Alla dessa skavanker är dock lätta att förlåta. Främst för att "Maleficent" är en så nyskapande saga med kvinnliga drivande karaktärer och en uppfriskande syn på den romantiska kärleken.

Slutet gott, men inte som i de flesta sagor.

Så bra är skådespelarna:

Angelina Jolie

Det här är en jättesvår roll och de första gångerna Jolie vrålar som en krigisk drottning vill jag mest skratta. Men det tar sig, och mot slutet av filmen har Jolie vuxit in sin diaboliskt vackra karaktär. Hoppas bara att inte den här extrema skinny-looken blir ett nytt ideal bland tweensen.


Elle Fanning

Dakota Fannings lillasyster Elle är 16 år precis som sagans Törnrosa. Här tolkar hon rollen genom att le och fnissa lyckligt mest hela tiden. Karaktären hade tjänat på något mer komplicerande karaktärsdrag. Söt som en hel påse maränger.


Sharlto Copley

Spelar kung Stefan som även är Maleficents ungdomskärlek. Känns först lite tråkig. Men ju galnare han blir desto bättre. Når till slut de där skruvat obehagliga minerna som annars bara kollegor som Christian Bale klarar av.


Sam Riley

Spelar Magnificents korp Diaval som hon byter skepnad på efter humör. Som människa är han tyvärr rätt anonym. Men det är kanske svårt att på ett trovärdigt sätt låtsas att man precis varit häst eller varg. Om man nu inte heter Mikael Persbrandt, då snackar man bara med lite vargar och så är saken löst.

BIO

ÄVENTYR
"Maleficent"

USA.

Av: Robert Stromberg.

Med: Angelina Jolie, Elle Fanning, Sharlto Copley, Juno Temple.

Längd: 1.38.

Från: 11 år.