Fem getingar – så bra är nya "Mad Max: Fury road".Fem getingar – så bra är nya "Mad Max: Fury road".
Fem getingar – så bra är nya "Mad Max: Fury road".
Charlize Theron är en coolaste actionhjälten Expressens recensent någonsin sett. Foto: Jasin BolandCharlize Theron är en coolaste actionhjälten Expressens recensent någonsin sett. Foto: Jasin Boland
Charlize Theron är en coolaste actionhjälten Expressens recensent någonsin sett. Foto: Jasin Boland
Tom Hardy i huvudrollen som Mad Max. Foto: Jasin BolandTom Hardy i huvudrollen som Mad Max. Foto: Jasin Boland
Tom Hardy i huvudrollen som Mad Max. Foto: Jasin Boland
Rosie Huntington-Whiteley. Foto: Jasin BolandRosie Huntington-Whiteley. Foto: Jasin Boland
Rosie Huntington-Whiteley. Foto: Jasin Boland

"Mad Max: Fury road"

Publicerad

Tystnad. Svart som olja.

Och sen öppnar sig portarna till infernot.

Den fjärde "Mad Max"-filmen är inget målgruppsanpassat, varsamt kalkylerat äventyr. Utan mer en portal rätt in regissören George Millers hjärna.

Där har ödemarken under tre decennier fått bre ut sig och befolkas hämningslöst, på ett sätt som får Uppenbarelseboken att framstå som oinspirerad.

Vi befinner oss i en öken av smuts, smärta och rå överlevnadsinstinkt.

Iklädd en mask som andas lika delar Batman-Bane, Darth Vader och primitiv dödskalle, söndrar och härskar Immortan Joe över de få naturtillgångar som finns. Kvinnor är antingen hans avelsdjur eller bröstmjölkskossor, medan Mad Max (Tom Hardy) blivit en fastkedjad "blodpåse", tvingad till ständiga transfusioner till förmån för Joes kamikaze-tränade stridskämpar.

En rasande kamp

Men Max slår sig fri. Det brukar han ju. Och i det obarmhärtiga landskapet möter han Furiosa (Charlie Theron), en krigarkvinna som bestämt sig för att förråda Immortan Joe, befria hans sensuellt förpackade fruar, och ta dem till en grön plats, ett land av hopp.

Motvilligt bestämmer sig Max för att hjälpa dem i en rasande kamp längs med vägarna. Det är en jakt som avancerar, likt ett klassiskt musikstycke, mellan tystnader och crescendon. George Miller lånar oblygt attributen från våra mest rasande uttryckssätt, opera och metal.

Välkoreograferad actionbalett

Pulsen stiger och Furiosas råa ilska börjar sprida sig i takt med mina egna hjärtslag. Det känns som ett vrål rätt ut, ja faktiskt nästan som en cleansing från all skit som manssamhället någonsin utsatt en för.

På ytan må "Mad Max 4" vara en överpimpad, men välkoreograferad actionbalett med exploderande bilar och kroppsligt äckel som huvudingredienser. Men på djupet är det en film av primitiva instinkter, mardrömmar och svårtuggade rädslor, som lämnar en känsla av nyförvärvade superkrafter efter sig.

Det är helt vansinnigt och helt briljant.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag