Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Mad Max: Fury road"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Fem getingar – så bra är nya "Mad Max: Fury road".
Charlize Theron är en coolaste actionhjälten Expressens recensent någonsin sett.
Foto: Jasin Boland
Tom Hardy i huvudrollen som Mad Max.
Foto: Jasin Boland
Rosie Huntington-Whiteley.
Foto: Jasin Boland

Tystnad. Svart som olja.

Och sen öppnar sig portarna till infernot.

Den fjärde "Mad Max"-filmen är inget målgruppsanpassat, varsamt kalkylerat äventyr. Utan mer en portal rätt in regissören George Millers hjärna.

Där har ödemarken under tre decennier fått bre ut sig och befolkas hämningslöst, på ett sätt som får Uppenbarelseboken att framstå som oinspirerad.

Vi befinner oss i en öken av smuts, smärta och rå överlevnadsinstinkt.

Iklädd en mask som andas lika delar Batman-Bane, Darth Vader och primitiv dödskalle, söndrar och härskar Immortan Joe över de få naturtillgångar som finns. Kvinnor är antingen hans avelsdjur eller bröstmjölkskossor, medan Mad Max (Tom Hardy) blivit en fastkedjad "blodpåse", tvingad till ständiga transfusioner till förmån för Joes kamikaze-tränade stridskämpar.

En rasande kamp

Men Max slår sig fri. Det brukar han ju. Och i det obarmhärtiga landskapet möter han Furiosa (Charlie Theron), en krigarkvinna som bestämt sig för att förråda Immortan Joe, befria hans sensuellt förpackade fruar, och ta dem till en grön plats, ett land av hopp.

Motvilligt bestämmer sig Max för att hjälpa dem i en rasande kamp längs med vägarna. Det är en jakt som avancerar, likt ett klassiskt musikstycke, mellan tystnader och crescendon. George Miller lånar oblygt attributen från våra mest rasande uttryckssätt, opera och metal.

Välkoreograferad actionbalett

Pulsen stiger och Furiosas råa ilska börjar sprida sig i takt med mina egna hjärtslag. Det känns som ett vrål rätt ut, ja faktiskt nästan som en cleansing från all skit som manssamhället någonsin utsatt en för.

På ytan må "Mad Max 4" vara en överpimpad, men välkoreograferad actionbalett med exploderande bilar och kroppsligt äckel som huvudingredienser. Men på djupet är det en film av primitiva instinkter, mardrömmar och svårtuggade rädslor, som lämnar en känsla av nyförvärvade superkrafter efter sig.

Det är helt vansinnigt och helt briljant.

BIO

"Mad Max: Fury road"

Action

Australien.

Av George Miller.

Med Charlize Theron, Tom Hardy, Zoë Kravitz, Rosie Huntington-Whiteley.

Längd: 2:00.

Från: 15 år.

så bra är SKåDESPELARNA

Tom Hardy

Ja, men han är ju som född till den här rollen. Han säger inte mycket, grymtar nästan. Men jag kan inte tänka mig någon annan som bättre förenar Max särskilda kombo av hård yta, känsligt inre och total ensamhet.

Charlize Theron

Ingen i hela filmvärlden har sett något hårdare sen Sigourney Weaver förkroppsligade Ellen Ripley i "Alien". Filmens stjärna, rent av den coolaste actionhjälten jag någonsin sett. Fullkomligen transpirerar känslor, trots att scenerna mest går ut på att köra långtradare.

Rosie Huntington-Whiteley

Fotomodellen (som tidigare även setts i Transformers 3) gör här en av de lättklädda fruarna. Tänk prinsessan Leia fastkedjad och på smällen, vid sidan av Jabba the Hutt, och ni är nästan där. Den vackra uppenbarelsen signalerar först hjälplöshet, men på insidan kokar det, och samtliga fruar visar sig vara allt annat än filmtypiska våp.