Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Lovelace"

Osund relation. Peter Saarsgard gör en stark insats som Lindas kontrollerande make Chuck.
Foto: Dale Robinette

DRAMA BIOGRAFI

USA. Av Rob Epstein, Jeffrey Friedman. Med Amanda Seyfried, Peter Sarsgaard, Sharon Stone, James Franco, Adam Brody. Längd: 1.32. Från: 15 år.

20-åriga Linda Boremans liv förändras en kväll under tidigt 70-tal då hon möter Chuck; en charmig världsvan snubbe i stark kontrast till hennes konservativa föräldrar. Han erbjuder världen och Linda hänger på.

Ganska snart sinar pengarna, Chuck hamnar i trubbel och söta, oskuldsfulla Linda blir deras räddning - hon får huvudrollen i porrfilmen "Deep Throat" ("Långt ner i halsen", 1972) som blir en sensation.

Linda får efternamnet Lovelace, blir en världsstjärna och pengarna rullar in.

Men inte ner i hennes ficka, utan till den kontrollerande, våldsamme och missbrukande maken Chuck.


Lindas historia rullas ut på nytt, fasaden rämnar framför en vardag av misshandel och övergrepp, en verklighet som Linda avslöjar åtta år efter sin insats i porrindustrin.

Rob Epstein och Jeffrey Friedman har valt självbiografin "Ordeal" ("Inferno" på svenska) som bas för sin film om 70-talsikonen som tog porrindustrin och dess publik med storm, trots att hennes medverkan framför kameran varade i endast 17 dagar.

Miljöerna och musiken är tidsenliga, fotot lagom vintage och berättartekniskt är det spännande att man först visar en del av det som hände för att i tillbakablickar presentera hela scenariot.


Det är en sorglig historia och man hade önskat att Linda skulle lämna duken mer som en segrare, tydligare som förkämpe mot pornografin, mindre som en vingklippt fågel. Starkast intryck gör i stället hennes avvisande mamma och skrupulöse make, två karaktärer med stort inflytande på Lindas liv, väldigt bra gestaltade av en oigenkännlig Sharon Stone och favoriten Peter Saarsgard.