Lorax

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Slogens beskyddare Lorax.

Animerat

Land: USA.

Av: Chris Renaud, Cinco Paul & Ken Daurio. Med Hannes  Edenroth, Andreas Nilsson, Bengt Järnblad, Mikaela Ardai Jennerfors.

Längd: 86 min

Lorax är en orange liten gubbe med mustasch som säger sig vara skogens väktare. Hans uppgift är att skydda träden ifrån giriga människor med en snäll taktik.

I den lilla staden finns det inte längre några naturliga träd. Det är något som fabriksägaren OHare tjänar på genom att sälja ren luft. När en ung pojke tar reda på vad som hände med träden, försöker OHare stoppa honom.

Det gjordes en tv-film av Lorax 1972, det här är en nyversion.


Jag slås mest av fantasin. Det är modernt och skickligt animerat men samtidigt retro. Djuren är utsökt pastelliga. De sjungande guldfiskarna har särskilt fina rörelser. Trädkronorna vajar som påskpyntad sockervadd och stadens mur består av handhamrade plåtstycken. Stilen ifrån originalteckningarna är fint förvaltad.

Moderniseringen av sagan däremot har sina sidor. Som alltför ofta är det för hög fart och det finns en fördummande jargong. Man kan också ifrågasätta bilden av den onda fabriksägaren som asiat, men ett rörande miljötänk gör den sevärd.