Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Looper

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Hårda bud. Joseph Gordon-Levitt och Bruce Willis spelar samma roll, och försöker hinna först med att döda sig själv, så att säga.
Foto: Alan Markfield

Sci-fi thriller

USA.

Av Rian Johnson.

Med Bruce Willis, Joseph Gordon-Levitt, Emily Blun.
Längd: 1.58.
Från: 15 år.

År 2074, när maffian vill göra sig av med oönskade existenser, skickas personen 30 år tillbaka i tiden där en specialtränad lönnmördare väntar.

Ett skott i pannan - loopen är avslutad och det blivande mänskliga avskrädet kommer inte att kunna ställa till med en massa rackartyg i framtiden.

Joe (Gordon-Levitt) är en "looper". Han lever gott på sitt blodiga hantverk, men drömmer om att dra sig tillbaka till ett annat och framför allt lugnare liv i Frankrike.

De planerna går dock rejält i stöpet när Joe en dag ställs öga mot öga med den sista person han trodde han skulle bli tvungen att eliminera - nämligen den man han kommer att bli som gammal.

Men den oskrivna regeln är att "målet" aldrig får fly - även om det råkar vara du.


Så Joe sätter efter sig själv - en tunnhårig, något lönnfet och i ansiktet väldigt trött Bruce Willis - för att den rådande ordningen ska bestå och för att inte reta upp sin maffiamentor Abe (Jeff Daniels).

Att fundera på saker som dessa för länge ger naturligtvis en mental svindel, och att gå in och detaljstudera Rian Johnsons medryckande och elegant konstruerade historia skulle säkert göra en smått fnoskig.

Detta är en för åskådaren hjärnskrynklande värld där folk med kniv karvar in meddelanden på underarmen, så att ditt jag många år från nu får en chans att läsa det.

Ja, ni förstår...

Det räcker med att berätta så mycket.


Mer skulle förstöra när ni tar er till bio­graferna, men vi kan konstatera att "Looper" är finfin tanke­gymnastik, som utan problem stolt kan ställa sig axel mot axel med "Matrix", "Adjustment bureau" och "De 12 apornas armé".

Johnsons ("The brothers Bloom") berättelse känns också som det sista steget för Joseph Gordon-Levitts väg mot det definitiva genom­brottet.

Senaste årets "50/50" och "Dark knight rises" har krattat i manegen. Här visar Gordon-Levitt på en mognad och en närvaro som lovar att ännu större saker komma skall.

FAKTA

Sci-fi thriller

3 getingar

Looper

USA. Av Rian Johnson. Med Bruce Willis, Joseph Gordon-Levitt, Emily Blun.

Längd: 1.58.

Från: 15 år.

SÅ BRA ÄR SKÅDESPELARNA

Joseph Gordon-Levitt

Den charmige 31-åringen från Los Angeles har legat i startblocken några år, men har nu vuxit upp och blivit en man som totalt kan dominera en bioduk.


Bruce Willis

Visar än en gång vilken bra skådespelare han är - med en berömvärd närvaro - när regissören ser till att tygla hans överspel.


Emily Blunt

Denna brittiska har sakta smugit upp som en favorit i Hollywood. Och hon har en actionådra parat med en sårbarhet som är skön att se.