"Lone survivor"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
I KRIGSZONEN. Mark Wahlberg, Ben Foster och Emile Hirsh.

ACTIONDRAMA

USA. Av Peter Berg. Med Mark Wahlberg, Taylor Kitsch, Emile Hirsh, Ben Foster. Längd: 2.01. Från: 15 år.

Att ständigt stirra döden i vitögat. Marcus Luttrell (Mark Wahlberg) får sannerligen kämpa för sitt liv, när han och tre andra Navy Seals-soldater 2005 hamnar så in i bängen i skiten i ett försök att oskadliggöra talibanledaren Ahmad Shahd.

Amerikanernas operation i bergen i Afghanistan röjs, de ställs mot en armé av talibaner som inget annat vill än att sätta några kulor i pannorna på den store satans lakejer.

Det gör ont att titta på "Lone survivor".


När de fyra helt nerblodade kämpar för sina liv och bokstavligen studsar nerför berget, känns det i kroppen på oss som tittar på. Då är det inte bara soldaternas nerver som är på helspänn.

"Lone survivor" bygger på en verklig historia, och Luttrell var den ende som överlevde.

Samtidigt som berättelsen ibland slår över och blir lite väl mycket hyllning till machomän och tuffa saker de gör, är Peter Bergs film också tät och spännande nervig action med en nästan dokumentär känsla.


Då landar "Lone survivor" snuddande nära att bli årets "Zero dark thirty". Även om man sett Mark Wahlberg göra den ensamme kämpen kanske för många gånger nu.

Låt er dock inte hetsas upp av annonser som trumpetar ut "2 Oscarnomineringar". Det handlar om ljudeffekterna - inget annat.