Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Les Misérables

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

DRAMA/MUSIKAL

4 getingar

England. Av Tom Hooper. Med Russel Crowe, Hugh Jackman, Anne Hathaway, Amanda Seyfried, Helena Bonham Carter, Sacha Baron Cohen, Eddie Redmayne. Längd: 2.38 Från: 11år.

Efter framgångarna med "The King's Speech" har Tom Hooper gett sig på filmatiseringen av "Les Misérables". Än en gång får vi bevittna hans talang när han bryter mark i musikalgenren.

Jag är inget musikal-fan, men den här får mig att smälta. Bombastiska mass-scener skapar ofta distans och en och annan gäspning, men inte här. Hooper förmänskligar hopen. Varenda blick går in. Vartenda ryck får en mening.


Skådespelarna sjunger live under tagningarna, istället för att läppsynka, för att öka känslosamheten. Som när Anne Hathaway sjunger "I dreamed a dream", blöder rösten så att man får man gåshud.

Täta bilder ger också en närhet till skådespelarna och subtila gester.

Det är 1800-tal i Frankrike och Jean Valjean (Hugh Jackman) är en förrymd fånge som blivit borgmästare. När hans fångvaktare, Javert (Russell Crowe), avslöjar honom, måste han fly. Samtidigt har han lovat att ta hand om Cosette, dottern till den döende Fantine.

I sjutton år är han på flykt undan Javert och under tiden pågår det politisk tumult som kulminerar i Junirevolutionen.


Hugh Jackman bär upp filmen engagerat som Jean under den långa tid som historien utspelar sig och Russel Crowe ger honom bra motstånd, men han är inte lika stark musikaliskt. Rösten verkar ansträngd. Bara under lågmälda sånger når han fram helt. Särskilt minnesvärd är 12-åriga Daniel Huttlestone som fattigpojken Gavroche. Han har en liten roll, men en intensiv närvaro och en hjärtskärande röst.

Ett teatraliskt inslag är Sacha Baron Cohen och Helena Bonham Carters krögarpar. De är roliga, men passar inte riktigt in i det övriga dramat.

"Les Misérables" ska ses på duken. För musiken, spelet och fotots skull. Skulle man bara bedöma antalet hulkningar som filmen genererar, hade den fått full pott.

SÅ BRA ÄR SKÅDESPELARNA

Hugh Jackman

Glödande spel. Mycket bra i olika åldrar och stadier.


Russell Crowe

Ojämn sång, men spelar kraftfullt. När han sjunger lågmält är det bättre.


Anne Hathaway

Varenda por brister när hon sjunger. Strålande.


Helena Bonham Carter

Karikatyr. Har känlsa för rytm och komik, men det är teatralt.


Sacha Baron Cohen

Han spexar. Det är kul, men det står ut ifrån det övriga dramat.


Amanda Seyfried

Har operaklingande röst. Hennes sköra framtoning berör.


Eddie Redmayne

Inlevelsefull sång och nerv som kämpe, laddad av förälskelse.