Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Låt den rätte komma in

"Låt den rätte komma in" 

Sverige. Av Tomas Alfredson. Med Kåre Hedebrant, Lina Leandersson, Per Ragnar, Henrik Dahl, Karin Bergquist, Peter Carlberg.

Redan i vintras vann den i Göteborg. Sedan har segertåget fortsatt till festivaler runtom i

 världen - nya priser har vunnits, distributörer övertygats.

 Utan att ens ha visats för biopubliken är filmversionen av John Ajvide Lindqvists roman en succé.

 Men nu blir det äntligen premiär - och det känns nästan förmätet att inte falla

 i trance. Särskilt som det är en både gedigen och gripande berättelse om en mobbad tolvårig pojkes dystra tillvaro i Stockholmsförorten Blackeberg för inte alltför länge sedan.

 Pojken finner den vän han så innerligt väl behöver - en till synes jämnårig flicka att prata med mörka, kalla kvällar vid klätterställningen. Vänskapen är vacker och de unga skådespelarna utmärkta.

 Problemet är det här med vampyrerna.

 För den nya tjejkompisen trivs bäst i mörker, tål inte godis och lever med en äldre man som möjligen är hennes pappa, men ändå kanske inte. Den gamle är en utomordentligt sorglig figur, tungt gestaltad av Per Ragnar. Regelbundet packar

 han sin arbetsväska med plastdunk och slaktarkniv för gå ut och hämta vad hans skyddsling behöver.


 Härjningarna skapar begriplig skräck i förorten. Och den grå vardagen får ett tillskott av magi - undertryckt vrede kan finna sin väg, plågoandar sättas på plats.

 Men särskilt magisk tillåts realismen inte bli trots att suget efter blod knappast trivs ihop med de vanliga naturlagarna.

 Allvarsamt och genomarbetat, men nog mest för de redan bitna.