Michael B Jordan.
Michael B Jordan.

"Last stop fruitvale station"

Publicerad

Tidigt nyårsdagen 2009: En obeväpnad 22-årig svart kille, Oscar Grant, skjuts i ryggen av en polis, när Grant efter ett bråk tvingats ner på mage på perrongen till en tunnelbanestation.

Efteråt förklarar polisen att han misstog sitt dödliga tjänstevapen för den elpistol han också bar på.

"Last stop..." utspelar sig under de sista 24 timmarna i Grants liv.

Ingen kan påstå att han under den korta stund han fick på jorden ständigt följde Guds budord. Grant var lika delar strulputte, knarklangare och tillgiven pappa åt en älskad dotter.

Långfilmsdebuterande Ryan Cooglers kamera kryper tätt intill Grant: registrerande, aldrig fördömande utan snarare fylld av lika delar empati och förståelse.

Det är omöjligt att stå emot hyfsat okände Michael B Jordans lysande och hjärtknipande gestaltning. Ett genombrott av det stora slaget.

Filmens sista replik får den mest hårdhudade att bryta samman. Unga dottern Tatiana förstår att något är väldigt fel, men kan bara formulera sin oro på det sätt ett barn gör: "Var är pappa?".

Vad svarar man då?

Och man undrar hur länge det dröjer innan nästa nyhetsinslag med samma tragiska efterföljd flimrar förbi.

Eller gjorde det inte det nyligen?

Och det ska hända igen. Och igen...

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag