"LasseMajas detektivbyrå - von Broms hemlighet"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

FAMILJ

Sverige. Av Walter Söderlund, Pontus Klänge. Med Lukas Holgersson, Amanda Pajus, Kajsa Ernst, Peter Magnusson, Adam Pålsson. Längd: 1.23. Från: 7 år.

"Von Broms hemlighet" är banbrytande i det att den är gjord i en helt och hållet animerad värld. Skådespelarna har agerat mot en "green screen" och filmens verklighet har sedan byggts upp i datorn. På gott och ont.

Med den nya tekniken har man kunnat visualisera scener som annars hade krävt en budget värdig George Lucas. Inledningsscenen är "Indiana Jones" anpassad för barn i förskoleklass. Gillrade fällor, väggar som rasar samman och uråldriga gåtor som ska lösas. Man vill bli barn på nytt, bara för att få bli uppslukad av mysteriet.


Men däremellan glappar det ibland. Torbjörn Olsson, som ansvarar för de visuella effekterna, har bland annat jobbat med "Sagan om ringen"-filmerna tidigare. Det bådar gott. Ändå haltar tekniken något. Jag kommer inte i från känslan av att skådespelarna "klistrats in" i miljöerna och det intrycket förstärks av den dåliga läppsynken.

Det är inte realism jag eftersträvar. Tvärtom. Valleby är som bäst när man tar ut svängarna gör det så surrealistiskt som möjligt.

Peter Magnusson är rolig även för oss vuxna, och barnen är oavbrutet charmiga ända fram till den snygga slutscenen: Ett litet fyrverkeri av fantasi där animeringen får visa vad den går för.

Så bra är skådespelarna

Kajsa Ernst

Jobbig tant med vassa kanter. Ernst blir närmast en seriefigur, men just i det här sammanhanget matchar det kulissen.

Peter Magnusson

Roligast i gänget med kul repliker och rätt tajmning. Gör det han är bäst på, det vill säga en fumlig förlorare med överklassanknytning.

Adam Pålsson

Söt som den tuktade Von Broms-sonen med oanade talanger.

Amanda Pajus

Filmens Maja har hur mycket skinn på näsan som helst. Amanda sätter karaktären, utan att kännas jobbigt Pippi Långstrump-kavat.

Lukas Holgersson

Är även aktuell med huvudrollen i "Pojken med guldbyxorna". Duktig som den ibland lite mesige Lasse.