Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lady in the water

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Lady in the Water. Bryce Dallas Howard och Paul Giamatti i LADY IN THE WATER Foto: Frank Masi © 2005 Warner Bros. Entertainment Inc. PUBLICERAD TEXT:
Foto: -

USA. Av M Night Shyamalan. Med Paul Giamatti, Bryce Dallas Howard, M Night Shyamalan, Jeffrey Wright. Längd: 1.49.

SAGA

En flicka med

 vit hud och böljande rött hår simmar olovandes i hyreshusets pool tills hon upptäcks av den desillusionerade fastighetsskötaren. Helt utan invändningar sväljer han att hon är narfen Story, ett sagoväsen som ska hjälpa människorna till insikt och sedan återvända till sin blå värld. Men hennes uppdrag är farligt  de otäcka odjuren skruntarna lurar i gräset och försöker döda henne just när den stora örnen Eatlon ska komma och hämta hem henne.

Det börjar svajigt,

 och blir allt vimsigare ju längre tiden går. En äldre asiatisk tant avslöjar motvilligt mer och mer av sagan, den enda skeptiska personen i historien är en surmagad filmkritiker, Shyamalan själv förutspås bli en framtida storhet och en pojke läser magiska meddelanden på flingpaket.

Sällan har jag

 sett något så fjantigt, navelskådande och oengagerande. Det blir varken läskigt eller gulligt, varken underhållande eller tankeväckande. Att Shyamalan lämnade sitt framgångsrika samarbete med Disney för att få fria händer att göra den här sörjan är inte bara ett tecken på att hans omdöme sviktar. Lady in the water är som en stor, fet och löjligt gjord skrunt som river sönder resterna av hans rykte som filmmakare. Kvar blir blott en självmedveten ego-tripp och en bunt väl-castade skådisar med stor begåvning  undantaget Shyamalan själv  utan något vettigt att säga.