Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"La La Land" som att bubbla i champagne

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Dale Robinette / AP TT NYHETSBYRÅN
Ryan Gosling och Emma Stone i "La La Land".
Foto: Dale Robinette / Dale Robinette

Detta är filmen som utan tvekan kommer att göra dig förälskad igen. Kanske i personen du levt med i åratal, kanske i en känsla, ett minne eller i filmkonsten i sig. Det beror på dig. Men oavsett vilket så flyttar ”La la land” tyngden från axlarna, så att du kan sväva bara några centimeter ovanför marken.

Det är så klart därför den slog rekord på Golden globe med sju statyetter, och tangerade ”Titanics” rekord på fjorton Oscarsnomineringar i tisdags.

Men detta är en på alla sätt mognare kärlekshistoria än den vi en gång såg på havet mellan Kate och Leo. Som en hyllning till klassiker som ”Paraplyerna i Cherbourg” och ”Singin’ in the rain” lockar den med musikalens lekfullt enkla världsbild. I den maffiga inledningsscenen slingrar sig de svettiga stillastående bilköerna in mot Los Angeles, bara för att elegant växla upp i ett förlösande musikalnummer med över hundra dansare: ”Another day of sun”.

Ryan Gosling och Emma Stone möts

Och där möts de – Sebastian (Gosling) och Mia (Stone,) när hon ger honom ett argt finger. Han är den tjuriga pianisten med drömmar om att öppna en egen traditionell jazzklubb. Medan hon jobbar som barista i en anslutning till en filmstudio, och får nobben som skådespelerska på den ena provfilmningen efter den andra.

I det där glappet mellan Hollywooddrömmen och konstnärens krassa verklighet, tänds den först motvilliga gnistan under en natt i Hollywood Hills. Med stadsljusen för sina fötter, faller de för varandra, och vecklar ut sig i ett svepande steppnummer. Det är fullkomligt bedårande. Mycket för att varken Gosling eller Stone är några skolade musikal-ess. I gengäld känns deras sprött försiktiga insatser så mycket mer äkta och intima. Som när de i drömska låten ”City of stars” lyckas snudda över hjärtats alla sammanflätade lycko- och smärtpunkter. Oscarsnominerade svenske filmfotografen Linus Sandgren nystar in oss i sina poetiska bilder, och allt är bara där och då, här och nu.

Att se ”La la land” är som att bubbla i champagne, dansa i neon och bokstavligen sväva i det blå. Men den har också en sorgsen och lite vemodig klang. Ett stilla allvar före det avslutande crescendot, som liksom bara sköljer över en i en känslomässigt komplex och fullkomligt förtrollande slutscen. Se och njut!

Musikal

LA LA LAND

USA. Av Damien Chazelle. Med Emma Stone, Ryan Gosling, John Legend, J.K. Simmons. Längd: 2:08. Från: Barntillåten.

Så bra är skådespelarna

Ryan Gosling

Utkristalliserar sig allt mer som en av vår tids absolut mest begåvade skådespelare. Har varit allt från mystiskt tyst i ”Drive”, till grabbigt rolig i ”Nice guys”, och så nu detta romantiknummer. Fantastiskt!


Emma Stone

Hade trott att Stone skulle kännas lite för kaxig, för en finstämd musikal, men här sätter hon både det starka och skört osäkra, och bara filmstjärnestrålar från duken.


John Legend

Spelar väl mer eller mindre sig själv som frontfigur i ett popjazzband. Men övertygar och passar in i filmen på ett sömlöst sätt.