Kvinnliga superhjältarna gör succé i nya ”Captain Marvel”

Foto: null
Foto: null
Foto: null

De kvinnliga superhjältarna tar över både bioduken och den nya ”Captain Marvel”-filmen. Brie Larson är tillsammans med en katt vid namn Goose filmens bästa. 

Det är år 2019. På jorden har den första Marvelfilmen tillägnad en kvinnlig superhjälte gått upp på bio, och på internet känner sig pojkar, i varierande ålder, redan hotade. 

Inför premiären av ”Captain Marvel” har recensionsajten Rotten tomatoes nyligen ändrat sin policy: Numera kan användare bara tycka till om filmer som faktiskt haft premiär, troligtvis för att stoppa den typ av organiserade kampanjer som tidigare drabbat exempelvis den kvinnodominerade ”Ghostbusters”, och som var på väg att slå till även mot ”Captain Marvel”. 

Dessutom har huvudrollsinnehavaren Brie Larson efterlyst mer mångfald på film, och även förklarat att hon är trött på att bli intervjuad och recenserad av nästan enbart vita män, vilket lett till upprörda reaktioner.

Handlingen i ”Captain Marvel” 2019

I Marveluniversumet är det däremot 1995, ett år då kvinnliga superhjältar kan nå nästan gudinnestatus, slåss bäst av alla, och det till ett soundtrack av mer verkliga hjältar som TLC, Hole, Elastica och No doubt. 

Det känns rentav en aning skuldmedvetet – som att Marvel försöker göra bot för en era av stelbent mansdominans, alternativt bortslarvade intäkter från den nyupptäckta kvinnliga halvan av biopubliken. Oavsett vilket, så fungerar det aningen inställsamma tonfallet, tack vare ett glatt humör och en lysande Brie Larson.

Vers som hennes rollfigur kallas möter vi som elitsoldat för Kree-folket som krigar med de hamnskiftande Skrull-varelserna. Hennes mentor Yon-Rogg (Jude Law) försöker lära henne att tygla superkrafter, samtidigt som hennes psyke plågas av minnesförlust och skärvor från ett förlorat liv.

Efter en upptakt av kreativt actionladdade rymdduster, kraschar Vers till slut på ”hålan” C53, aka jorden, och inser att hon har ett förflutet som ”Top gun”-liknande stridspilot på en bas som även inkluderar en katt vid namn Goose. Men bortsett från den detaljen är den annars så kraftigt exploaterade åttiotalsnostalgin här utbytt mot nittiotalets fräschare dito. 

Katten Goose stjäl showen

Vår blivande Captain Marvel slår sig ihop sig med en ännu ung och oförstörd S.H.I.E.L.D.-agent (Jackson), och tillsammans skapar de myshumor med hjälp av sega CD-ROM-läsare och modem. Superhjältedräkten byts även tillfälligt mot en grungeig flanellskjorta, och en t-shirt med Nine inch nails-logga. 

Det är retrokitschigt, men med mer allvar än ”Thor”, och filmen svajar lite under ansvaret att agera originsfilm för hela Marvels universum. Som tur är har det svårpusslade bagaget försetts med den bästa bärhjälpen av alla, nämligen en katt. I de svåraste stunderna stjäl lille Goose showen med en komisk lättnad som får själen att flyga.

CAPTAIN MARVEL

Superhjältefilm

USA. Av Anna Boden, Ryan Fleck. Med Brie Larson, Samuel L. Jackson, Jude Law, Annette Bening. Längd: 2:04. Från: 11 år.

Så bra är skådespelarna:

Brie Larson

Den Oscarsbelönade skådespelerskan från ”Room”, har en karisma som får filmen att lyfta. Mest svängrum får hon i fina väninnrelationen till piloten Maria Rambeau och hennes dotter, men kemin med Jackson övertygar också.


Annette Bening

Dyker upp i två former: Dels som den övre intelligensen på Kree-planeten, dels som en idealistisk och smart raketforskare. Det är yin och yang-sidan av mogen pondus på film, och Bening har tillräckligt mycket karaktär för att skapa mersmak på båda.


Samuel L. Jackson

Ser trovärdigt föryngrad ut, och är här ännu begåvad med två ögon, ett gulligt skämtlynne, och en svaghet för söta katter. Verkar ha kul i rollen, trots att han nu gjort den så många gånger.