Dokumentären "Citizen Schein" tar upp myten och människan Harry Schein. Foto: ÅKE BORGLUND/TTDokumentären "Citizen Schein" tar upp myten och människan Harry Schein. Foto: ÅKE BORGLUND/TT

Dokumentären "Citizen Schein" tar upp myten och människan Harry Schein.

 Foto: ÅKE BORGLUND/TT
Harry Schein påverkade svenskt kulturliv under decennier. Foto: Anders Engman/Tt / BONNIERARKIVET SCANPIX SWEDENHarry Schein påverkade svenskt kulturliv under decennier. Foto: Anders Engman/Tt / BONNIERARKIVET SCANPIX SWEDEN

Harry Schein påverkade svenskt kulturliv under decennier.

 Foto: Anders Engman/Tt / BONNIERARKIVET SCANPIX SWEDEN
Harry Schein var gift med Ingrid Thulin. Foto: Kerstin StrömbergHarry Schein var gift med Ingrid Thulin. Foto: Kerstin Strömberg

Harry Schein var gift med Ingrid Thulin.

 Foto: Kerstin Strömberg

Kusligt aktuell och lockande retro

Publicerad

Det är hjältar som brukar föräras en egen film. De senaste åren har vi sett Palme, Taikon, Zlatan och Björn Afzelius, medan spelfilmen omfamnat Monica Z eller Cornelis. Men de vanligaste orden som vännerna beskriver Harry Schein med är ”arrogant” eller ”elitistisk”.

Scheins dragningskraft består inte av kärlek eller dyrkan, vilket gör den här dokumentären lite svårare att känslomässigt ta till sig, men i förlängningen mer intressant. Den säger nämligen precis lika mycket om den tid som flytt, som om myten och människan Schein.

Harry Schein: "Det är otäckt"

I ett klipp från 1992 hyllar Sverigedemokraterna, omgivna av naziflaggor, Karl XII på hans dödsdag. ”Jag tycker det är otäckt”, säger den en gång ensamkommande flyktingpojken Schein som gjort en svindlande karriär. Men i programmet ”Oförutsett” sitter Bert Karlsson och en rökande Jörn Donner ändå och ifrågasätter hans svenskhet, till synes omedvetna om att Schein då levt nära 50 år i landet.

Tidpunkten för den här filmen är på många sätt ultimat. Å ena sidan är den ibland kusligt aktuell, å andra sidan känns den lika lockande retro som ett avsnitt av ”Mad men”.

Harry Schein röker, dricker whisky, och rattar sportbil med en helt ogenerad solbränna. Tennismatcherna med Olof Palme spelas regelbundet, och vänskapskorruptionen är i allmänhet självklar. Schein är gift med Ingrid Thulin, bästa vän med Ingmar Bergman, och i många år den största maktfaktorn inom svensk film(politik). Han orsakar ett ramaskri genom Sverige efter att ha anmält populära ”Åsa-Nisse” till Radionämnden eftersom han inte tycker att filmen lever upp till kraven på god underhållning.

”Det var ett brott mot den svenska folksjälen, men det är enda gången som jag har upplevt att han inte förstått vad Sverige är för något”, säger vännen Olof Palme.

Harry Schein framstår som ensam

Idag hade Scheins framtoning förmodligen varit helt hopplös i offentligheten, men genom noggrant komponerat arkivmaterial och intervjuer med alla från Daniel Bergman och Harriet Andersson, till kvinnorna från Åsa Moberg till Eva Fischer, tecknar filmskaparna en bild som känns både extremt levande och sorglig.

Mot slutet av sitt liv framstår Schein som oändligt ensam, men medveten om sin tragedi. Han valde det stora livet, framför det lilla, och betalade ”illusoriska” framgångar med (brist på) barn, familj och fritid. Det finns en livstung ärlig svärta i den slutsatsen som man sällan ser på film.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag