Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klyschigt om destruktivt tonårsliv

Trotsiga tonåringar.

DRAMA

"Klipp"

Land: Serbien.

Av: Maja Milos.

Med: Isidora Simijonovic, Vukasin Jasnic, Sanja Mikitisin, Jovo Maksic. Längd: 1.40.

Från: 15 år.

Jasna bor i Belgrad med sin mamma, lillasyster och döende pappa. Hon är 17 år, festar hellre än pluggar och med sin närmaste bundsförvant, mobilen, dokumenterar hon sitt liv i med och motgång. Det blir mycket fladdriga filmsekvenser på temat fylla, knark, könsrakning och avsugningar.

Det är en historia baserad på klichéer befolkad av karaktärer man inte förstår sig på. Jasna hanterar sorgen över pappans sjukdom på sämsta tänkbara sätt, behandlar sin mamma som skit, faller för en snubbe som behandlar henne som skit men är så mån om dennes gunst att hon accepterar vad som helst. Jasna och tjejkompisarna gör allt för att få uppmärksamhet av killarna som inte bryr sig, men ändå tar vad de vill ha när det passar.

Om regidebuterande Maja Milos idé är att porträttera ett destruktivt tonårsliv kunde hon besparat oss alla scener med skrev, ollon och stringtrosor i närbild. Handlingen förblir för tunn för att orka bry sig trots trovärdiga skådespelarinsatser, och "mobil-fotot" är mer störande än effektfullt. De få scener som berör, ett nedslag i ett barnhem och några sekvenser med pappan, håller inte för ett godkänt betyg.

Vill man se en film om en tonårstjejs intresse för sex och väg in i vuxenlivet är norska "Ligg med mig" (2009) ett betydligt bättre alternativ.