Klaustrofobisk spännig i "Non-stop"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Liam Neeson gör bra ifrån sig i nya actionfilmen "Nonstop".
Foto: Myles Aronowitz

Det börjar ganska klyschigt med att vi ser den före detta snuten Bill  Marks sittandes i sin bil fingrande på en spritflaska samtidigt som han  ömt rör vid ett foto av sin dotter.

 Han har fått sparken från sitt jobb och försörjer sig nu som air marshal, en slags flygpolis, ett föga upphetsande arbete och han dövar tristessen med alkohol. Bills chefer känner till hans problem med privatlivet vilket stänker över på hans arbetssituation och han är på väg att få sparken igen. Kanske är det sista uppdraget på flygningen mellan Chicago och London, men det är en resa som kommer att bli allt annat än lugn för passagerare och personal och för Bill Marks kommer inget att vara sig likt efter landningen, om de överhuvudtaget kommer att landa?

När de väl är i luften får han ett meddelande på sin telefon om att 150 miljoner dollar ska föras över till ett särskilt konto inom tjugo minuter annars dör någon ombord. Om inte detta sker så skördas ett nytt offer tjugo minuter senare osv...


Barcelonasonen Collet-Serra har tidigare bland annat gjort den effektiva skräckisen "Orphan" och för ett par år sedan kom hans första samarbete med Liam Neeson, den paranoida actionthrillern "Unknown" som fick upp pulsen rejält på biobesökarna!

Denna gång har han placerat handlingen i ett flygplan och på så sätt skapat ett klaustrofobiskt kammarspel med en dramaturgi á la kattens lek med råttan. Det är välspelat med rörlig kamera, effektiva klipp och passande musik så min oro att alla actionklichéer skulle falla på plats och göra rullen trist och förutsägbar motarbetades ordentligt av samtliga inblandade i filmen! Det är en överraskande och välskriven thriller vi bevittnar och teamet Neeson/Collet-Serra har redan ett nytt verk på gång för oss att se fram emot, betitlat "Run all night".

Vår senaste Hollywoodstjärna Joel Kinnaman lär ha en större roll så i väntan på den njuter vi nonstop av "Non-Stop"!

SÅ BRA ÄR SKÅDESPELARNA

■■  Liam Neeson

Den ståtlige nordirländaren blev en fullfjädrad actionhjälte i och med "Taken" och i "Non-Stop" får han använda både list och våld för att lösa mysteriet ombord. Han är i bild konstant under hela filmens gång och håller elegant uppe tempot med lika delar desperation och kyla.


■■ Julianne Moore

Är väl kanske mest känd för sina dramatiska roller där hennes uttrycksfulla ansikte kommer väl till pass, men har på senare år utmanat sig själv inom andra filmgenrer. Nu är det action som gäller och i "Non-Stop" spelar hon andra fiolen till Liam som lagom mystisk passagerare som kan vara inblandad i utpressningen...


■■ Corey Stoll

Med ett utseende och karisma som landar någonstans emellan Jason Statham och Tom Hardy kan han spela karaktärer på bägge sidor om lagen. Detta gör att han passar perfekt som misstänkt passagerare ombord på ett flygplan utsatt för terrorhot och han har ett par laddade scener ihop med Liam Neeson som hör till filmens bättre.

ACTION/DRAMA

■■NON-STOP

Av Jaume Collet-Serra. Med Liam Neeson, Julianne Moore, Michelle Dockery, Scoot McNairy, Corey Stoll, Lupita Nyong'o, Linus Roache, Nate Parker.