"Kingsman: The secret service"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Expressens Maria Brander ger "Kingsman: The secret service" fyra getingar.
Foto: Jaap Buitendijk
Ur: "Kingsman: The secret service".
Ur: "Kingsman: The secret service".
Foto: Photo: Jaap Buitendijk
Ur: "Kingsman: The secret service".

Den mörka reboot-trenden dödade humorn i James Bond. Med Daniel Craig blev allt på så blodigt allvar, att det till slut inte ens var viktigt hur vodkan serverades längre.

Men för oss som längtar tillbaka till Sean Connerys och Roger Moores elegantare dagar, kommer här ett fullkomligt vrickat svar på våra böner.

Ett svar som inkluderar allt, inklusive kidnappningen av den svenska kronprinsessan.

Eggsy (Taron Egerton) växer upp i det ruffigaste av London, och verkar gå en framtid som småfifflande kåkfarare till mötes. Tills en dag då klanderfritt klädde Harry (Colin Firth) slår sig ned framför honom på puben med en Guiness i handen.

Det visar sig att Eggsy i själva verket är son till en avliden "Kingsman"-spion. Harrys jobb är att rekrytera en ny agent till nätverket, och efter några Hungerspels-brutala tester, står det klart att Eggsy, med sin keps och sina kritvita sneakers, kan vara rätt för gentlemannajobbet.

Ofattbart underhållande

Men fienden hotar i form av en klassisk Bondskurk med typiskt sinnessjuka planer på världsherravälde. Samuel L. Jacksons läspande onding är en excentrisk it-guru vars verkliga önskan är att ta kol på större delen av klotets befolkning.

Till sin hjälp har han bland annat den svenska statsministern (!) som glatt lämnar över kronprinsessan med orden "jag har egentligen alltid varit republikan".

Som helhet är det ofattbart underhållande, och oväntat vågat. Sexskämten om kronprinsessan är kanske lite larvigt pojkuppstudsiga, men att i en mainstreamfilm inkludera en massaker på en hel högvriden kyrkoförsamling med ett paraply som enda mordvapen, kan inte kallas annat än drumdristigt modigt.

Oemotståndlig

Lägg till det ett snyggt soundtrack, originellt koreograferad action, en stor dos krispigt välslipad gentlemannahumor och ett smörgåsbord av dödliga uppfinningar, och du får något lika oemotståndligt som en flyktig årgångschampagne.

BIO

"Kingsman - the secret service"

Actionkomedi

USA.

Av: Matthew Vaughn.

Med: Colin Firth, Samuel L. Jackson, Michael Caine, Taron Egerton, Mark Hamill, Hanna Alström.

Längd: 2.08.

Från: 15 år.

Så bra är skådespelarna

Colin Firth

Är något alldeles extra med sin mix av korrekt artighet och ömsint värme. Men framför allt är Firth enastående i de akrobatiska actionscenerna som är lika fascinerande som ett dödsföraktande cirkusnummer. Lovar, du har aldrig sett en så vital brittisk gentleman. (Ja, jag är kär.)


Taron Egerton

Har samma lite kantiga, men snälla utstrålning som en ung Leonardo DiCaprio. Med sin glimt i ögat kommer han att fånga många tonårshjärtan framöver. Förvandlas sömlöst från charmig förortskille till elegant ung herre i skräddarsytt.


Samuel L. Jackson

Perfekt skurk som utstrålar lagom mängder av genialitet och makthunger. Älskar hamburgare. Hatar blod. Nördig och ond. En typ av roll som John Malkovich numera gör på rutin. Jackson gör den med inspiration.

Hanna Alström

Har en oväntat stor roll som den svenska kronprinsessan Tilde. Agerar till största delen på svenska. Lite kul. Men annars är Hollywooddebuten som den modernare motsvarigheten till en glad och villig Bondbrud, inte helt tacksam.