Expressens Maria Brander ger "Kingsman: The secret service" fyra getingar. Foto: Jaap BuitendijkExpressens Maria Brander ger "Kingsman: The secret service" fyra getingar. Foto: Jaap Buitendijk
Expressens Maria Brander ger "Kingsman: The secret service" fyra getingar. Foto: Jaap Buitendijk
Ur: "Kingsman: The secret service".Ur: "Kingsman: The secret service".
Ur: "Kingsman: The secret service".
Ur: "Kingsman: The secret service". Foto: Photo: Jaap BuitendijkUr: "Kingsman: The secret service". Foto: Photo: Jaap Buitendijk
Ur: "Kingsman: The secret service". Foto: Photo: Jaap Buitendijk
Ur: "Kingsman: The secret service".Ur: "Kingsman: The secret service".
Ur: "Kingsman: The secret service".

"Kingsman: The secret service"

Publicerad

Den mörka reboot-trenden dödade humorn i James Bond. Med Daniel Craig blev allt på så blodigt allvar, att det till slut inte ens var viktigt hur vodkan serverades längre.

Men för oss som längtar tillbaka till Sean Connerys och Roger Moores elegantare dagar, kommer här ett fullkomligt vrickat svar på våra böner.

Ett svar som inkluderar allt, inklusive kidnappningen av den svenska kronprinsessan.

Eggsy (Taron Egerton) växer upp i det ruffigaste av London, och verkar gå en framtid som småfifflande kåkfarare till mötes. Tills en dag då klanderfritt klädde Harry (Colin Firth) slår sig ned framför honom på puben med en Guiness i handen.

Det visar sig att Eggsy i själva verket är son till en avliden "Kingsman"-spion. Harrys jobb är att rekrytera en ny agent till nätverket, och efter några Hungerspels-brutala tester, står det klart att Eggsy, med sin keps och sina kritvita sneakers, kan vara rätt för gentlemannajobbet.

Ofattbart underhållande

Men fienden hotar i form av en klassisk Bondskurk med typiskt sinnessjuka planer på världsherravälde. Samuel L. Jacksons läspande onding är en excentrisk it-guru vars verkliga önskan är att ta kol på större delen av klotets befolkning.

Till sin hjälp har han bland annat den svenska statsministern (!) som glatt lämnar över kronprinsessan med orden "jag har egentligen alltid varit republikan".

Som helhet är det ofattbart underhållande, och oväntat vågat. Sexskämten om kronprinsessan är kanske lite larvigt pojkuppstudsiga, men att i en mainstreamfilm inkludera en massaker på en hel högvriden kyrkoförsamling med ett paraply som enda mordvapen, kan inte kallas annat än drumdristigt modigt.

Oemotståndlig

Lägg till det ett snyggt soundtrack, originellt koreograferad action, en stor dos krispigt välslipad gentlemannahumor och ett smörgåsbord av dödliga uppfinningar, och du får något lika oemotståndligt som en flyktig årgångschampagne.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag