Colin Firth och Helena Bonham Carter i filmen "King´s speech". Foto: Weinstein Company/Splash News
Colin Firth och Helena Bonham Carter i filmen "King´s speech". Foto: Weinstein Company/Splash News

King´s speech

Publicerad
Uppdaterad
DRAMA
Regi: Tom Hooper.
Land: England/Australien/USA.
Distribution: Svensk Filmindustri.
Åldersgräns: Barntillåten.
Längd: 1.55.
Sverigepremiär: 4 februari.
Oscarjuryn blev helt fnoskig och såg i förra veckan till att kasta åt detta historiska drama om en stammande man som inte vill bli kung hela tolv nomineringar.
Inte mycket att säga om det – ”King´s speech” är bitvis magnifik och bjuder, främst tack vare Colin Firth och Geoffrey Rush, på ett skådespeleri det nästan gör ont att titta på. Det kryper under huden. Så precist, så utan flåsiga gester.
Någon borde skriva en lärobok för kommande generationers aktörer med utgångspunkt från denna minimalism.
Alldeles förbannat lysande och sannerligen det material Oscarstatyetter är gjorda av.

När George V dött och efterträdaren Edvard VIII bestämt sig för att i stället gosa med sin amerikanska älskarinna blir det prins Albert (Firth) som ska råda och ställa i det brittiska imperiet.
Hans problem med talet gör honom nästan skygg. Inte helt optimalt när kungens röst ska vara den ett helt folk lyssnar till. Speciellt som Hitler börjar skrämmas med sina arméer och ett andra världskrig bara är några kanonskott borta.
In i de instängda salongerna okänsliga för drag valsar en australisk talpedagog, Lionel Logue, och lovar att med oortodoxa metoder ska Albert/George VI kunna upphäva sin stämma utan något som helst knas.
Rejält busigt och fnissigt blir det när de två prydliga farbröderna står och skriker ”knulla, kiss, bajs” för att få fart på stämbanden.

Vad som gör att ”King´s speech” känns djupt i hjärtat är att den lyckas skala av all dammig prålighet och landar som ett tätt och intensivt kammarspel om den framväxande vänskapen hos två vuxna män. Det är mycket rörande att följa Firth från panikslagen prins till modig monark.
En sak till: ”King’s speech” vårdar varje detalj – vissa kommer säkert irritera sig på att den är för snygg, för klinisk, till och med för uträknad – men jag vill bara att ni tittar lite extra på Jennifer Ehle som Logues hustru.
Hon fladdrar förbi under några korta minuter och hinner uträtta stordåd. Det går inte att ta ögonen ifrån henne. Drottninglik.Förresten ytterligare en iakttagelse: Michael Gambon som den gamle kungen.
Likadant där. Han får duken att brinna den lilla stund han är med.

SÅ BRA ÄR SKÅDESPELARNA


Colin Firth
Foto: Pic-Agency Sweden

Han har en Oscar som i en liten ask. 27 februari får han den. Hans motvillige kung görs med en nertonad precision få andra skulle kunna komma i närheten av.

Geoffrey Rush
En perfekt sidekick till den strame Firth. Rush lyckas med humor – och inte minst mod – få sin vilja igenom. Han har en stillsam pondus som är klockren till karaktärer av det här slaget.

Helena Bonham Carter

Tillåts inte ta så stor plats som hustrun och den blivande drottningmodern, men är det tredje väloljade navet i denna rolluppsättning från himlen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag