Foto: Niklas Alexandersson
 Foto: Niklas Alexandersson

Katinkas kalas

Publicerad
Uppdaterad
DRAMA
Sverige
Av: Levan Akin
Med: Yohanna Idha, Mia Mountain, Ludde Hagberg.
Längd: 1.35.
Sex personer av hipsters/slackers-sorten med sådana där fria och kreativa yrken har tagit sig från kvarteren kring Stureplan i Stockholm för att samlas på en bättre middagsbjudning på Gotland.
Precis när kalaset för Katinka ska ta sin början dyker hennes allt annat än ordningssamme (förstår vi snart) tvillingbror upp med sin nya tjej; till det yttre en smaklös sort som intellektuellt nervärderas av den övriga gruppen. En programledare för en realitysåpa är något man svårligen släpper in i de fina salongerna.

Ganska snart börjar sprickorna i fasaderna synas och det sociala spelet blottlägger maktstrukturer och klassförhållanden. Runt bordet rasar inom kort ett krig där cyniska repliker och överlägsna ögonkast utgör vapenarsenalen.
Människor som säger saker de inte verkar tro på, men man gör det för att oron att inte passa in är desto större. En munnarnas bekännelse utan kontakt med hjärtat.

"Katinkas kalas" (med väldigt snygga förtexter!) är en stark långfilmsdebut av Levan Akin - även om det finns en viss valpighet i personregi. Ändå: en ensemble­film med bra avlyssning av samtiden och framför allt Yohanna Idha står ut som den trasiga och trashiga Linda.
Ingen i Katinkas sällskap är lycklig, Linda är den som ser det och vågar påtala tillvarons falskspel.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag