Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Känslosam tidsresa i "The Quiet Roar"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Evabritt Strandberg i "The quiet roar".

En dödssjuk äldre kvinna med tre månader kvar att leva söker sig till en  klinik i ett tysktalande land för en inte helt traditionell form av  terapi.

Den blir för henne ett sätt att hinna ifatt livet en sista gång innan det överger henne för gott.

Genom intag av en hallucinogen drog förflyttar sig kvinnan i sitt undermedvetna 40 år bakåt i tiden, och ges chansen att möta sig själv som ung mamma, sina små barn och sin då medelålders man.

Vilka frågor ska hon nu ställa till sig själv, vilka svar kräver hon av den som är far till hennes döttrar (och som hon senare skiljer sig ifrån) och vad kunde hon ha gjort annorlunda?


Risken för att bli rejält högtravande finns här, men "The quiet roar" tar sig elegant förbi varje tänkbar plattityd och landar lika hypnotisk som sitt innehåll.
Detta lämnar mig ingen ro. Henrik Hellström har gjort ett verk som kryper under skinnet och är oupphörligen fascinerande. Därtill – precis som i "Man tänker sitt" – ackompanjerat av Fredrik Wenzels fantastiska bilder.

Och vid 71, hon fyllde i måndags, gör Evabritt Strandberg en storstilad comeback på bioduken.

Frågan är om hon, filmdebuten skedde för snart 50 år sedan, någonsin varit bättre?

DRAMA

■■ THE QUIET ROAR

Sverige. Av Henrik Hellström. Med Evabritt Strandberg, Hanna Schygulla, Jörgen Svensson, Joni Francéen. Längd: 1.17. Från: 15 år.