"Jönssonligan – den perfekta stöten"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"jönssonligan - den perfekta stöten" får tre getingar av Expressens Maria Brander.
Foto: Niklas Maupoix
Vanheden spelas i filmen av Alexander Karim.
Foto: Niklas Maupoix
Alexander Karim, Torkel Petersson, Simon J Berger och Susanne Thorson.
Foto: Johan Bergmark
Thorson spelar rollen som Rocky i filmen.
Foto: Niklas Maupoix
Ur "Jönssonligan - den perfekta stöten".
Foto: Niklas Maupoix

Ärligt talat. Jag kan omöjligt avgöra om Jönssonligan"-filmerna från 80-talet faktiskt var bra. Min blick är alldeles för grumlad av barndomsnostalgi för det.

Däremot är jag helt säker på att Gösta Ekman, Ulf Brunnberg och Björn Gustafson skapade tre fantastiska karaktärer med ett sällan matchat samspel sinsemellan.

Det var stor komik.

När man 34 år efter den första svenska "Jönssonligan" (konceptet är ju danskt) väljer att "reboota" filmserien anar jag en hel del kommersiellt tänkande i bakgrunden. För det här har inte så jättemycket med originalet att göra, utan man surfar lite på varumärket och "betalar" genom att inkludera detaljer som refererar till åttiotalsrullarna. Det kan vara en basker eller en repliken "jag har en plan".


Ytligt sett passerar "Den perfekta stöten" som en prequel. Vi får vara med när Charles (Berger), Vanheden (Karim), Dynamit-Harry (Petersson) och Rocky (Thorson) lär känna varandra och planerar sin första kupp mot ondingen Wallentin (inte Wall-Enberg).

En vänligare, svennigare och lite fumligare variant på Soderberghs "Ocean's"-filmer, kan man säga. Det är sympatiskt lättsamt, spännande, välspelat och snyggt. Bäst är helt klart lågbudgettricksen och den onödigt komplicerade planen vars små beståndsdelar måste gå i lås hela vägen fram till det berömda Franz Jäger-kassaskåpet.


Samtidigt håller filmen inte balansen hela vägen. Emellanåt blir det lite väl blodigt och svart, för att matcha den i övrigt supersnälla tonen.

Skavanker som säkert skulle kunna putsas på i en uppföljare. Och låter man bara skådespelarna få odla och förädla sina karaktärer, så kanske vi på sikt kan lära oss att älska det här gänget också.

BIO

"Jönssonligan – den perfekta stöten"

Actionkomedi

Land: Sverige.

Av: Alain Darborg.

Med: Alexander Karim, Simon J. Berger, Torkel Petersson, Susanne Thorson.

Längd: 1:32.

Från: 11 år.

SÅ BRA ÄR SKÅDESPELARNA

Simon J Berger

Känns i början aningen oengagerad och loj. Men blir roligare i takt med att Charles Ingvar Jönssons karaktärsdrag börjar att lysa igenom. Bäst när han blir helt överpepp på perfekta planer och irriterad av andras tidsmissar. Kan tycka att storyn bakom baskern blir lite övertydlig, men det är knappast Bergers fel.

Alexander Karim

Har inte bevarat så mycket av Vanheden förutom fåfängan och en glatt barnslig inställning till det här med att klä ut sig. Men jag gillar ändå den här lite misslyckade player-karaktären som känns förankrad i 2000-talets stekarkkultur på ett helt annat sätt än vad gamle Vanheden någonsin skulle kunna göra.

Torkel Petersson

Även hans alkoholiserade sprängämnesexpert har potential. Skulle kunna anklagas för överspel, men jag tycker att det är rätt skönt att man tar ut svängarna och låter honom bli lite mer amerikanskt helcrazy. Och Petersson adderar även en klumpig nallebjörnssnällhet som rundar av fint.

Susanne Thorson

Somliga kanske tror att hennes karaktär är ny. Men Rocky var faktiskt med i två filmer och spelades då av finske Nils Brandt. Nya Rocky har i princip ingenting med honom att göra, utan andas mer av gatusmartheten från "Orange is the new black". Enormt befriande att karaktären slipper vara sexobjekt.