Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Johan Falk: Kodnamn Lisa

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Infiltratören Frank Wagner, spelad av Joel Kinnaman, står i centrum i den femtonde Johan Falkfilmen.

ACTION

Sverige.

Av Charlotte Brändström.

Med Jakob Eklund, Joel Kinnaman, Mikael Tornving, Jens Hultén, Ruth Vega Fernandez.

Längd: 1.46.

Från: 15 år.

Polisens spanare i den undre världen ska dra sig tillbaka till ett lugnare liv i fjärran land. Familjen är redo, biljetterna köpta och startkapital till ett nytt liv väntar i en väska. Då bryter sig ryska maffians Göteborgsavdelning in och det blir nödvändigt att fly för livet.

Från polisen - den forna uppdragsgivaren - finns föga stöd att få, bara Johan Falk går att lita på. Så dit vänder sig den drabbade med fru och barn.

För Falk hör inte riktigt hemma i polishuset. Han är inte västkustens svar på Wallander utan snarare en folkhemmets Dirty Harry. Han står helst på egna ben och inställningen till högre chefer är gediget tveksam - varför är i det här fallet lätt att förstå.


Johan Falk, som varit filmpolis sedan slutet av 90-talet, dominerar inte sin show den här gången och det är en fördel. Det här är infiltratörens film. Han heter Frank Wagner och har varit kugge i maskineriet sedan 2009, nu har han blivit avslöjad och får alla skurkar, stora som små, efter sig.

Ett svårt och vanskligt läge som rätt hanterat kan förvandlas till rafflande och indignerad underhållning. Eftersom Charlotte Brändström är en duktig actionregissör blir det inte bara våldsamt utan också spännande. Hon håller tempot uppe och de patenterat stereotypa skurkarna får hållas i bakgrunden.

Att Frank Wagner får en storstilad sorti ut ur serien beror förstås också på att han spelas av Joel Kinnaman. Han har under de här åren blivit Hollywoodstjärna och tackar för sig på det vis han kan bäst.


Viss betydelse har det också att historien baseras på en verklig händelse, där polisen övergav en av sina informatörer. Den svikne medverkar själv under eftertexterna och bara vetskapen om hans existens ger några parodiska porträtt av höga polischefer en besvärande trovärdighet.

Hittills har det blivit 15 filmer om Johan Falk, bara en tredjedel har gått på bio - det här är en av de bättre.


SÅ BRA ÄR SKÅDESPELARNA


Jakob Eklund

Har grånat i tjänsten men behållit sitt blixtrande temperament. Får framför allt poäng för bra assist.


Mikael Tornving

Spelar polisbefäl på låg nivå med övertygande äkthet - ser ut som en polis, låter som en polis.


Joel Kinnaman

Ger utsattheten ett plågat men högst levande ansikte. Agerar numera med stor självsäkerhet.