Infiltratören Frank Wagner, spelad av Joel Kinnaman, står i centrum i den femtonde Johan Falkfilmen.
Infiltratören Frank Wagner, spelad av Joel Kinnaman, står i centrum i den femtonde Johan Falkfilmen.

Johan Falk: Kodnamn Lisa

Publicerad

ACTION

Sverige.

Av Charlotte Brändström.

Med Jakob Eklund, Joel Kinnaman, Mikael Tornving, Jens Hultén, Ruth Vega Fernandez.

Längd: 1.46.

Från: 15 år.

Polisens spanare i den undre världen ska dra sig tillbaka till ett lugnare liv i fjärran land. Familjen är redo, biljetterna köpta och startkapital till ett nytt liv väntar i en väska. Då bryter sig ryska maffians Göteborgsavdelning in och det blir nödvändigt att fly för livet.

Från polisen - den forna uppdragsgivaren - finns föga stöd att få, bara Johan Falk går att lita på. Så dit vänder sig den drabbade med fru och barn.

För Falk hör inte riktigt hemma i polishuset. Han är inte västkustens svar på Wallander utan snarare en folkhemmets Dirty Harry. Han står helst på egna ben och inställningen till högre chefer är gediget tveksam - varför är i det här fallet lätt att förstå.

 

Johan Falk, som varit filmpolis sedan slutet av 90-talet, dominerar inte sin show den här gången och det är en fördel. Det här är infiltratörens film. Han heter Frank Wagner och har varit kugge i maskineriet sedan 2009, nu har han blivit avslöjad och får alla skurkar, stora som små, efter sig.

Ett svårt och vanskligt läge som rätt hanterat kan förvandlas till rafflande och indignerad underhållning. Eftersom Charlotte Brändström är en duktig actionregissör blir det inte bara våldsamt utan också spännande. Hon håller tempot uppe och de patenterat stereotypa skurkarna får hållas i bakgrunden.

Att Frank Wagner får en storstilad sorti ut ur serien beror förstås också på att han spelas av Joel Kinnaman. Han har under de här åren blivit Hollywoodstjärna och tackar för sig på det vis han kan bäst.

 

Viss betydelse har det också att historien baseras på en verklig händelse, där polisen övergav en av sina informatörer. Den svikne medverkar själv under eftertexterna och bara vetskapen om hans existens ger några parodiska porträtt av höga polischefer en besvärande trovärdighet.

Hittills har det blivit 15 filmer om Johan Falk, bara en tredjedel har gått på bio - det här är en av de bättre.

 

SÅ BRA ÄR SKÅDESPELARNA

 

Jakob Eklund

Har grånat i tjänsten men behållit sitt blixtrande temperament. Får framför allt poäng för bra assist.

 

Mikael Tornving

Spelar polisbefäl på låg nivå med övertygande äkthet - ser ut som en polis, låter som en polis.

 

Joel Kinnaman

Ger utsattheten ett plågat men högst levande ansikte. Agerar numera med stor självsäkerhet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag