Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jiro dreams of sushi

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Kockarna på stjärnkrogen i tunnelbanan.

DOKUMENTÄR

Land: USA.

Av: David Gelb.

Med: Jiro Ono och Yoshikazu Ono.

Längd: 1,21.

I en tunnelbane-entré, i ett hål i väggen med tio sittplatser ligger en av Japans bästa sushirestauranger som drivs av 85-årige Jiro Ono. Den har tre Michelinstjärnor och man måste beställa bord en månad i förväg.

Jiro är en excentrisk, lidelsefull kock, som driver personalen hårt. Den invecklade processen kräver vaksamhet i varje detalj. Riset ska vara exakt tempererat. Detsamma gäller för varje fisksort som ska ha rätt konsistens och smak. Slutligen ska fisken, sojan och riset bilda en enhet, som Jiro säger. Sushi må vara minimalistiskt, men ingen enkel sak.

Regissören David Gelb lägger stor tonvikt vid huruvida Jiros son kommer att kunna ta arvet vidare. Fadern är närmast en nationalklenod. Med sådana förväntningar är han dömd att misslyckas.

Men det intressanta är vad som gör Jiros sushi god. Sushibitarna är musikaliskt filmade. Det är roande när Jiro ler åt att hans team motvilligt masserar levande bläckfiskar och leverantörerna i alla led är riktiga karaktärer, som Jiro själv. Och Tokyos fiskmarknad, är en gripande värld för sig.