KRIGISK. Den vidd av Thatchers olika ansikten Maryl iklär, kommer troligen att ge henne en Oscar, menar Ronnit. Foto: SCANBOX
KRIGISK. Den vidd av Thatchers olika ansikten Maryl iklär, kommer troligen att ge henne en Oscar, menar Ronnit.  Foto: SCANBOX

Järnladyn

Publicerad
Uppdaterad
DRAMA
Regi: Phyllida Lloyd.
Medverkande: Meryl Streep, Alexandra Roach, Jim Broadbent, Roger Allam, Richard E. Grant, Olivia Colman, Harry Lloyd.
Distributör: Scanbox.
Åldersgräns: Från 11 år.
Längd: 1,41 min.
Land: England.
Sverigepremiär: 3 februari.
Hårdnackad eller ej, på ålderns höst är det ens närmaste som betyder något. Då infinner sig blödigheten. En trött och dement gammal tant småpratar och kivas med sin man. Men ingen annan kan se honom, för att han är död. Tanten gräver fram gamla filmer och minns episoder ifrån sitt liv, medan personer i hennes omgivning oroar sig för att hälsan har blivit sämre.
Början är trött. Inget är exceptionellt, förutom att tanten råkar vara Margret Thatcher.
Att prata med ett spöke är ett billigt knep för att komma runt att tankar inte syns på film. Här är det en röd tråd. Det är synd. Det hade varit mer intressant att se Thatcher mer i aktion och vem hon var innan hon tappade bort sig.

Framväxten av Thatchers politiska person som vi ­känner till i dag är det som fascinerar. Hur barndomen formar värderingarna och senare hur det görs röst- och utseendejusteringar för att hon ska nå fram hela vägen.
Är man 70-­talist och uppväxt med Thatcher i rutan, är det inte svårt att föreställa sig en kvinnlig premiär­minister. Men Thatchers ­krigiskhet gjorde att hon sågs mindre som kvinna och mer som man.

Vad gjorde henne så orubblig? Varifrån fick hon styrkan att mersa sig fram till premiär­ministerposten som en ångvält, när ingen annan kvinna tidigare hade varit i närheten? Får man genom filmen en större förståelse för vem hon var? Ja, till viss del, men Meryl Streeps gestaltningar är bättre än filmen.
Streep briljerar framför allt när hon spelar Thatcher i medelåldern. Hon har tyngd. Är retoriskt övertygande och har Thatchers stjärn­status.
När hon är gammal och förvirrad, känner man nästan inte igen henne. Hon flåsar och har en frånvarande blick, som nästan oroar. Den vidd av Thatchers olika ansikten hon iklär, kommer troligen att ge henne en Oscar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag