Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Jakten"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Vännerna vänder Lucas (Mads Mikkelsen) ryggen.. Foto: Per Arnesen

Efter tokhyllade pedofildramat "Festen" har Thomas Vinterberg gått på den ena niten efter den andra i Hollywood.

De konstnärliga såren är nu färdigslickade, och den obehagliga sanningen i genombrottet 1998 har 15 år senare i "Jakten" bytts till en lögn som är rena rama stryptaget på åskådaren.

Lucas (Mikkelsen) liv har varit upp och ner de senaste åren. Men samtidigt som julefriden börjar smyga sig på i det lilla samhälle han bor i, har Lucas igen hittat balans och ro i tillvaron.

Han har jobb på en förskola, åter en kvinna vid sin sida och en förhoppning att kunna tillbringa mer tid med sin tonårige son.


Allt ska dock slås i spillror när lilla Klara på dagiset påstår sig ha sett: "Lucas snopp stå rakt ut i luften som en käpp".

Ingen tror på Lucas, för ett barn kan väl inte ljuga och bara hitta på?

De som låter sig styras av rykten och grupptryck är snabbt övertygade om hans skuld. Häxprocessen rullar sedan på medan Lucas gör allt för att behålla sin värdighet och övertyga om sin oskuld.

Alexandra Rapaports polska invandrare, som är väldigt bestämd med vad hon vill när hon hittat kärleken, är den enda som står upp för Lucas.

Mads Mikkelsen fick priset som bästa skådespelare i Cannes förra året.


Det finns verkligen inget att säga om det beslutet. Han - här finns inte ett uns av överspel, trots att det varit så lätt att trilla dit på det - liksom stora delar av "Jakten" har mästerliga drag över sig.

Vinterbergs historia har förvisso berättats förr, men är likt förbannat ett känslomässigt stålbad du inte kan värja dig emot.

FAKTA

DRAMA

Jakten

Land: Danmark.

Av Thomas Vinterberg. Med Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Annika Wedderkopp, Alexandra Rapaport.

Längd: 1.55.

Från: 15 år.