Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jägarna 2

THRILLER
Av: Kjell Sundvall.
Längd: 2.05.
Ålder: 15 år.
Land: Sverige.
Distributör: SF.
Premiär: För en vecka sedan i Norrland, i morgon i övriga Sverige.
Förra gången Erik Bäckström kom hem till byn fick han sina romantiska föreställningar om ett lugnt liv på landet brutalt krossade.
Nu är det dags igen och när Erik kommer tillbaka till sina gamla hemtrakter är det högst motvilligt, och inte blir det särskilt mycket bättre den här gången.
Han har blivit förhörs­ledare på Riksmordskommissionen och blir uppkallad från Stockholm för att utreda vad som ska visa sig vara ett brutalt mord på en ung kvinna.
Med samma tjurighet som för 15 år sedan river han runt i fallet och börjar med att tvinga alla jägare i trakten att lämna in sina vapen för provskjutning, vilket är ungefär som att be en 15-åring att lämna ifrån sig sin mobiltelefon, tydligen.
Bara sura miner alltså.

Framförallt Torsten, skäggprydd lokalpolis spelad av Peter Stormare, stöter sig med Erik. Vilket kompliceras av att han också är styvpappa till Peter, som är Eriks unge brorson.
Det är kopplingen till den förra filmen, brödrarelationen som fick ett så hemskt och hos Erik oförlöst, slut.
För att få publiken i rätt sinnesstämning finns inklippsbilder av den döde brorsan (Lennart Jähkel) med och det spelas Jussi Björling ganska friskt i de mer dramatiska scenerna.
Men uppföljaren är ändå en liten besvikelse, främst för att den är så förutsägbar.
Man inser ganska snabbt hur det ligger till uppe i den vilda norden och väntar på en upplösning som blir ungefär precis som man tror.

Det är absolut inget lidande på vägen (förutom för kvinnorna i filmen då, som är offer på alla tänkbara vis), filmen är stundtals riktigt bra spelad, snyggt filmad och har ett bra tempo. Och blottlägger säkert träffande hur riktigt psykotiska män lyckas hålla sin omgivning i ett järngrepp.
Även om inbitna "Jägarna"-fans säkert kommer att bli nöjda så saknas den där sista twisten, den smarta lösningen och en Jähkel som sjunger opera, som gjorde den första filmen till en sådan exceptionell framgång.

Fotnot. En version av recensionen publicerades i samband med ­förhandsvisningen i Överkalix den 17 augusti.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!