Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jack Reacher

Det får "Jack Reacher" med Tom Cruise i huvudrollen i betyg av Expressens Jorunn Amcoff.

ACTIONTHRILLER
USA.

Av: Christopher McQuarrie.

Med: Tom Cruise, Rosamund Pike, Robert Duvall, Richard Jenkins, Jai Courtney, David Oyelowo, Werner Herzog.

Längd: 2.10

Från: 15 år.

SÅ BRA ÄR SKÅDESPELARNA

Tom Cruise


Trots att han saknar 26 centimeter är han självklar i rollen som Reacher, men den kräver inte så mycket av megastjärnan heller.


Rosamund Pike


Spelar advokaten som är lagom imponerad av Reacher. Kan spela både tuff och sårbar vilket behövs här.

 

Robert Duvall


Allt han tar i blir till guld, nästan, och trots en miniroll så gör han den oemotståndlig.


Jai Courtney


Om hans skurkkaraktär, som han gör bra, vet vi inget vilket är lite synd för vad är det som driver honom så urskiljningslöst? Courtney själv ser vi mer av i "A good day to die hard" (nya Die Hard-filmen) nästa år där han spelar John McClains son Jack.

Jack Reacher, 196 cm lång, dryga 115 kilo, huvudpersonen i 17 böcker författade av Lee Child, är före detta militärpolis som lever på samhällets skuggsida och kör sitt eget race. Han gör vad han anser vara rätt, han är ett slags Judge Dredd i samtiden - han jagar skurkar och bestraffar dem, lite hårddraget.

Tom Cruise, 170 i strumplästen, väger lite lättare än sin rollfigur. Men författaren Child gillade idén med Cruise i huvudrollen, tyckte han bar upp Reachers tyngd på sitt sätt och nu har boken "Prickskytten" blivit "Jack Reacher"-film nummer ett. Att det lär bli fler är ingen vild gissning.

 

Historien om den ifrågasatte ensamvargen som kommer till undsättning är klassisk och lätt att ta till sig. I en intervju kallar Tom Cruise sin karaktär för en analog hjälte i en digital tidsålder och det är en ärrad och lite trött huvudperson som börjar nysta i fem mord.

Christopher McQuarrie, manusförfattare till bland annat "De misstänkta" och "Valkyria", står här för regi, och manus. Och det är McQuarrie förtjänst att filmen är bättre än många i genren, mer tillgänglig, mindre överdriven och på många ställen rolig. Det är till utseende och upplägg en old school-action med biljakter, hårda typer, knytnävsslagsmål, mynttelefoner (!) och en skurk så ond att han kräver fingertugg som trohetsbevis.

 

Jag gillar tempot, att Reacher är stentuff men inte oövervinnelig, bara lite smartare än alla andra och att det är 50-årige Tom Cruise som återigen drar på sig skinnpajen och bjuder på rapp action.

Hade dock gärna lärt känna denna enstöring lite mer men det blir ju svårt när han saknar både hem, vänner och familj. Varför han bränt sina broar så kapitalt får man inte veta mer än att hans längtan efter frihet är större än allt annat, ungefär.

 

Parallellintrigen mellan advokatdottern och åklagarpappan är lite tunn och även om biljakten i en mullrande röd goding är cool så blir den i längsta laget.

Det är inte lika intrikat som Bourne-filmerna, inte lika mycket extra allt som i "Mission: Impossible"-rullarna men det är välgjord underhållning och väl förberett för fler filmer om Jack Reacher.

Ida Wargs och Alexander Pärleros miljonimperium

Så mycket pengar drar entreprenörerna in