Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Jack Reacher": Never go back"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Ur filmen "Jack Reacher: Never go back" där Tom Cruise spelar huvudrollen.
Foto: Chiabella James / 2016 PARAMOUNT PICTURES.  ALL RIGHTS RESERVED.

Detta är inte bara en film, det är även en visualiserad ålderskris. Tacka Gud (eller scientologerna?) för det! För är det något jag inte hade klarat är ännu en actionrulle där Tompa stuntbriljerar sig fram med ett odrägligt leende klistrat i den tvålfagra härligheten.

Jack Reacher är som tur är lite skitigare från början, och trivs som vanligt bäst på bussar, motell och grådaskiga syltor. Han äter ensam, innan han går ut och övermannar sina förföljare beväpnad med endast saltkar.

Men den här gången är han inte bara en stenhård outsider. Något sårbart har smugit sig in. Bland annat har han blivit pappa. Eller nja, inte riktigt. Men åtminstone föremål för en faderskapsutredning med möjlig 15-årig dotter på köpet. Och dessutom har han blivit småförtjust i en major Susan Turner som han hoppas få bjuda på middag.

Givetvis blir det inte så, utan i stället befinner sig denna trio strax på laglös flykt undan både militären och de riktiga skurkarna.


LÄS MER: Filmen "Inferno" är mer finslipad än boken


Tom Cruise i huvudrollen

När de spurtar fram längs gatorna, förses de med ett signalement. Polisen söker en 34-årig kvinna, vilket råkar vara skådespelerskan Cobie Smulders verkliga ålder, och en man i 40-årsåldern. Det går liksom inte att tro nåt annat än att Cruise försöker mörka att han är 54. Särskilt inte när det bara minuter senare blivit dags för den obligatoriska demonstrationen av naken vältränad överkropp.

Den imponerar naturligtvis, men väcker även frågor om hur länge till Cruise kan vara en välkoreograferad actionhjälte. Han verkar för första gången lite sliten (vilket jag gillar) och låter plötsligt de kvinnliga kompanjonerna bossa över honom. Medan major Turner är hans jämlike i att slåss, så är den 15-åriga Samantha så uppfinningsrikt streetsmart, att det osar släktskap lång väg.


LÄS MER: "Peter och Draken" – en finstämd remake


Tillsammans framstår de som en liten dysfunktionell actionfamilj med Cruise som den trötta farsan. Det är inte som att han ”Dödligt vapen”-tjatar ”I’m too old for this shit”, men han kliver ned från den gudomligt perfekta tronen. Den nya patinerade ytan i kombination med lekfull action och kvinnliga hjältar, gör andra ”Jack Reacher” till en underhållande stund av den nygamla skolan.Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Action

USA. Av Edward Zwick. Med Tom Cruise, Cobie Smulders, Danika Yarosh, Holt McCallany. Längd: 1:58. Från: 15 år.

Så bra är skådespelarna

Tom Cruise

Det är otroligt skönt att slippa skådespelarens välbekant påfrestande solskensleende. Istället bjuder han på en lite mer tilltufsad och allvarlig typ, vilket passar honom.

Cobie Smulders

Är annars mest känd som Maria Hill i ”Avengers”. Här får hon vara minst lika hård som Jack Reacher, och jag älskar verkligen scenerna där hon får visa på både råstyrka och avancerade slagsmålskunskaper.

Danika Yarosh

Spelar tjejen som pekas ut som Reachers dotter, och sätter en bra mix av jobbig tonåring, glimt i ögat och Reacher-besläktad uppfinningsrikedom.