Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Isolerad"

GRANNE. Peter Stormare spelar läkarstudenten Franks brutala granne.

Frank kommer snart att vara läkare. Någon tenta återstår, men om han fokuserar ska allt gå vägen trots att professorn är avig och favoriserar mer sällskapliga elever.

Störande studentliv och slarviga kompisar intresserar inte Frank.

Men Lotte i lägen­heten ovanpå kommer han inte undan. Allmänt distanslös vill hon hela tiden ha hjälp med småsaker. Att Frank är arrogant och odräglig vägrar hon se, att han värjer sig vill hon inte förstå.

Ohjälpligt sipprar hon in i hans liv. Eftersom huset är dåligt isolerat hör han henne så snart han öppnar anatomiböckerna. Han hör hennes pojkvän också - en äldre brutal typ, svartsjuk och våldsam.

Dramat i lägenheten ovanför äter sig in i hans medvetande.

Han hör och det stör - något så vansinnigt.

"Isolerad" är långfilmsdebut och låg­budget - och vägen till biopremiären har varit lång. Redan för ett par år sedan inledde den en världsturné mellan olika festivaler. Stundom har resan varit framgångsrik, för här finns ett raffinerat obehag som växer inåt och gör tillvaron instabil på klassiskt "Repulsion"-vis.

Norske Emil Johnsen är utmärkt som studenten, obehaglig men alltmer utan fotfäste i sin krympande verklighet. Ylva Gallo n, hans vardagliga motpol, övertygar på samma vis.

Storm och Lundborg är inte nödvändigtvis Hitchcocks arv­tagare, men de har handlaget. När de också får resurserna kan det bli hur otrevligt som helst.

FAKTA

Rysare

Land: Sverige.

Av: Johan Storm, Johan Lundborg.

Med: Emil Johnsen, Ylva Gallon, Peter Stormare.

Längd: 1.15.

Åldersgräns: 15 år.