Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Isdraken

DRAMA

Isdraken

Sverige. 

Av: Martin Högdahl. 

Med: Philip Olsson, Malin Morgan, Feline Andersson. 

Längd: 1.17.

Mamma finns inte och pappa rocktrummisen är på ständig världsturné, även om han aldrig tar sig längre än till Systemet.

När högt älskade storebror sedan gör bort sig blir det omöjligt för en elvaårig pojke att värja sig mot socialtjänsten. Han skickas - tillfälligt - till faster långt uppe i norr.

Där åker han spark till byskolan och får trots storstadskaxigheten både kompisar och tjej. Faster är stökig men bra och två gamla bröder, som är osams och inte pratat på 30 år, lär honom fiska. Livet får ny lyster under det sprakande norrskenet.

Då kommer socialen tillbaka. Ett fosterhem med många hundar och två fientligt inställda större barn väntar.

Därifrån blir det flykt tillbaka till vinter och vänner. Lagens långa arm försöker ingripa men hela byn ställer sig i vägen.

Långfilmsdebutanten Martin Högdahl har utgått från en hyllad ungdomsroman och ser världen med barnaögonens skärpa. Stilen är rapsodisk, Philip Olsson ett fynd och miljön levande - även om Norrland och norrlänningarna ibland ser onödigt norrländska ut. Spännande blir det ofta, roligt också - och inkännande: barn ska inte skickas hit och dit.