"Phoenix är verkligen attraktiv på ett underbart skabbigt sätt", skriver Maria Brander. Foto: Sabrina Lantos
"Phoenix är verkligen attraktiv på ett underbart skabbigt sätt", skriver Maria Brander. Foto: Sabrina Lantos

"Irrational man"

Publicerad

Om någon sa till mig att Woody Allen slutat göra film, och att det är David Lagercrantz som ligger bakom hans senaste verk, så skulle jag inte argumentera emot. ”Irrational man” är nämligen så mycket av en Allen-klyscha att den lika gärna kunde ha gjorts i ett datorprogram.

Snygge, alkoholiserade, genialiske, men impotente filosofiläraren Abe (Phoenix) anländer till ett fiktivt college någonstans i Rhode Island. Där föreläser han om Kant och Kirkegaard, så livstrött att han knappt noterar att den smartaste studenten Jill (Stone) får kåtslag av hans blotta närvaro.

De inleder ändå ett slags platonisk relation, där den buttre Abe mest halsar ur fickpluntan, medan Jill är ljuvt oskuldsfull i vita bohemkreationer, där hon glider mellan föräldrahemmet och pianolektionerna.

Skådespelarna ska väl egentligen inte klandras. Phoenix är verkligen attraktiv på ett underbart skabbigt sätt, och Stone är nästan överjordiskt flickaktigt perfekt. Typ som en alv.

Men så kommer Abe på att ett planlagt mord, vars enda motiv är rättvisa, är det som kan ge livslustarna inklusive viriliteten tillbaka, och därifrån blir allt en intellektualiserad fars av otroliga sammanträffanden och okontrollerad åtrå.

Någon smart sensmoral får man aldrig riktigt till, och jag börjar önska att Abe faktiskt ska välja den där jämnåriga looserkollegan (Posey) han ligger med. Det hade åtminstone överraskat.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag