Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Iron man 3

Plåtniklas. Den rika playboy-hjälten Tony Starks riddarrustning är som vanligt alltings förutsättning i den tredje filmen om Iron man. Foto: Film Frame

ACTION

USA. Av Shane Black. Med Robert Downey Jr, Guy Pearce, Rebecka Hall, Gwyneth Paltrow, Don Cheadle, Ben Kingsley. Längd: 2.09. Från: 11 år.

Tekniskt geni, charmig playboy och hänsynslös krigskapitalist - men redan i första filmen drabbades Tony Stark själv av sin dödsbringande verksamhet. Han överlevde och blev en bättre människa - mindre arrogant, men oförändrat handlingskraftig.

Sedan har förvandlingen fortsatt.

Numera gömmer hans sargade kropp en ångestplågad själ. Kunnig och rik har han blivit en av världens välgörare. Att han samtidigt mekat vidare med sin högteknologiska hobby, "järnmannen", är ingen motsättning. Tvärtom är hans specialdesignade riddarrustning - som bit för bit, raskt och effektivt, kommer flygande när dess herre kallar - alltings förutsättning.

 

Terrorister med världsherravälde som mål har i honom en given fiende. Den fasansfulle Mandarinen vet vad som gäller. Och han har också utvecklat sitt eget vapen, på en gång mänskligt och omänskligt.

Iron man började sin karriär som tecknad serie och när han avancerade till biohjälte fick han med sig alla superkrafterna och det mesta av stämningen. Robert Downey Jr är perfekt i rollen - en machoman som gör de inre striderna lika synliga som de yttre. De tekniker som backar upp honom pressar, framför allt i den här filmen, sina datorer till stordåd.

 

Regissören Shane Black - han har tagit över efter Jon Favreau - är rutinerad manusförfattare och svarar inte bara för våldsamma scener i spektakulära miljöer utan också coola repliker och fungerande sidointriger som stöttar den krokiga historien.

Om de tidigare filmerna snålade med häftiga actionscener så är utbudet nästan för generöst den här gången. Tempot är visserligen uppskruvat - men explosionerna blir så många och verkningsfulla att de bromsar in själva berättandet.

Fast den svagheten kan huvuddelen av publiken gissningsvis överse med.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!