Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Inside job

BIO DOKUMENTÄR
USA.
Såhär i räntehöjningstider känns de krigssvarta rubriker som präglade ekonomisidorna för bara något år sedan avlägsna. Men här kommer en nyttig påminnelse om vad det var som hände när finanskrisen slog till. Dessutom en ögonöppnare – den starka finanslobbyn i USA har ett starkt grepp om både Obamas politik och den akademiska forskningen.
Det skadar inte med lite nationalekonomi i bagaget för att verkligen hänga med i svängarna. Men med Matt Damon som ciceron och pedagogiska staplar till hjälp så går det nästan att fatta vad derivat, subprime-lån och andra finansiella termer verkligen betyder i praktiken, i kombination med alldeles vanlig girighet hos Wall street-anställda. Med en dramaturgi som uppmanar till revolution (och det är svårt att inte bli rasande på oviljan att reglera finansmarknaden i USA) lämnar den här dokumentären en dock mest med obehagliga domedagskänslor.