Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Ingen riktig finne"

Kai Latvalehto och pappa Tauno.

Dokumentärmusikal

"Ingen riktig finne"

Land: Finland.

Av

.Mika Ronkainen.

Med: Kai Latvalehto och Tauno Latvalehto, Anna Järvinen, Darya Pakarinen, Love Antell, Markus Fagervall, Mirella Hautala, Månskensorkestern, Hannu Kiviaho, Harri Mänty, Jukka Takalo.

Längd: 1.30.

Sverigefinnen Kai Latvalehto är en känd rockmusiker i Finland, som för några år sedan tröttnade på musik-en och lade av. Han älskar sin familj, men känner sig rotlös. Att inte höra hemma vare sig i Finland eller Sverige har skavt i honom i hela livet.

Regissören Mika Ron-kanen, bakom "Screaming men", följer Kai och hans far Tauno på en bilfärd till Göteborg för att besöka platsen där han växte upp. Under ett samtal kommer far och son nära.

Pappan öppnar sig och ger Kai en ny bild av vad som skedde under hans barndom.

"Ingen riktig finne" tema- tiserar självbilden hos finnar som arbetskraftsinvandrade till Sverige på 60-talet. Kai och Taunos samtal fungerar som en rörande inramning, medan diskussioner med finnar på vägen är oriktade och stökiga. Men det finns poänger.

Och musikalinslagen som bryter av - med rappa låt- texter om det finska livet i exil - förstärker allt på ett fyndigt sätt.