"Inequality for all"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Nonstop.

DOKUMENTÄR.

USA. Av Jacob Kornbluth. Med Robert Reich. Längd: 1.29. Från: 15 år.

När de ekonomiska klyftorna ökar är alla förlorare - även de rikaste.

Det är den enkla kärnan i professor Robert Reichs förkunnelse. Han hade som arbetsmarknadsminister under Bill Clinton chansen att bevisa riktigheten i tesen men lyckades till sin besvikelse inte få kongressen med sig. Varför är inte svårt att räkna ut - Reich vill använda marginalskatter som politiskt och samhällsekonomiskt instrument. Ett otidsenligt budskap som få vågar ta till sig, särskilt när andra ekonomer uttrycker annan mening.

Men oavsett var man står i den samhällsekonomiska snålblåsten är det här en underhållande och lärorik lektion. När debatten om skolans uselhet och lärarnas tillkortakommanden rasar runt oss blir det dessutom en särskild njutning att se en lysande pedagog i arbete. Reich är lysande - han har samma karisma som vår egen Hans Rosling - och nationalekonomi tycks plötsligt nästan lättbegripligt.

Och självklart verkar hans medicin mot återkommande kriser överlägsen. En välmående medelklass ger samhället inkomster och gör även miljardärernas tillvaro rikare - sånt fixas inte med galopperande budgetunderskott och växande nödlån. Lätt att förstå.