Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Indignation"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"Indignation" är en lyckad filmatisering.
Foto: Alison Cohen Rosa / ©WINESBURG PRODUCTIONS, LLC, 2015. ALL RIGHTS RESE

Det kanske verkar gjort, berättelsen om en självständighetssökande students tillvaro på kant med föräldrarna och skola i femtiotalets USA. Men James Schamus (som även producerat ”Brokeback mountain”) filmatisering av Philip Roths roman ”Indignation” sätter känslorna så exakt att man blir helt tagen.

Marcus Messner (fantastisk spelad av Logan Lerman) är den judiske slaktarsonen som högpresterar i skolan, och vet om det. I hopp om att komma bort från sin kontrollerande far, söker han sig till ett college på annan ort där han måste lära sig att hantera både auktoriteter och den första kärleken.

Emotionellt stretar han åt alla håll. Han är smart, men oerfaren. När Olivia (Gadon), som hon heter, suger av honom på första dejten kan han inte förstå hur en flicka skulle kunna vilja göra något sånt. När han hamnar i konflikt med skolans konservativa kristna dekanus (Letts) överskattar han ödesdigert sin förmåga att hantera situationen.

Fantastisk uppvisning

Den femton minuter långa scenen där de två gör upp är en fantastisk uppvisning i bländade skådespeleri och en underhållande tankeduell till sista blodsdroppen. Det är nästan olidligt att se hur Marcus tror sig behärska livet, när han i själva verket råder över ingenting alls.

Drama

4 getingar

INDIGNATION

USA. Av James Schamus. Med Logan Lerman, Sarah Gadon, Tracy Letts, Linda Emond. Längd: 1:51. Från: 11 år.