Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Inception

Leonardo DiCaprio spelar huvudrollen i Chropher Nolans nya film "Inception".Foto: Melissa Moseley
ACTION
Regi: Christopher Nolan
Distributör: Sandrew Metronome
Åldersgräns: 11 år
Längd: 2.28
Land: USA
Sverigepremiär: 23 juli
Cobb är tjuv. Som avancerad industrispion stjäl han idéer ur drömmar. Genom drömmarna talar det undermedvetna och där finns kunskaper bäraren inte nödvändigtvis vet att han har.
Den som invaderar andras drömmar kan förstås påverka deras liv, inte bara genom att ta utan än mer genom att ge – genom att trovärdigt plantera idéer. För idéer som får fäste är livskraftiga likt virus.

Sånt görs inte problemfritt. Men Cobb kan. Tillsammans med sin fru Mal levde han förr i en egendesignad drömvärld så länge att hon tappade kontakten med verkligheten. Nu finns hon bara i hans projektioner.
Christoper Nolan visade redan i baklängesberättelsen ”Memento” att han har fantasi och berättarbegåvning nog att hantera de mest komplicerade historier. Här låter han dramatiken utvecklas parallellt i olika drömskikt och det är inte lätt att hålla reda på alla hoptvinnade trådar. Om hans speciella logik håller i varje led är oklart men det spelar ingen avgörande roll.

För Nolan laddar alla drömnivåerna med våldsam och välgjord action utlokaliserad i spektakulära verkliga och fiktiva miljöer. Sedan lägger han en bombmatta av svulstig Hans Zimmer-musik över alltihop.
Effekten är kraftfull – spännande tänkt och imponerande genomfört.
Ändå skulle historien kännas rätt förvirrad utan en enkel och klarröd tråd som löper genom alla explosiva drömmar – Cobbs skuldtyngda kärlek till Mal och de två små barn som lämnats övergivna.

SÅ BRA ÄR SKÅDESPELARNA


Leonardo DiCaprio

Cobb, som lever en stor del av sin tid i det undermedvetna, är en ovanligt komplicerad actionhjälte. DiCaprio tar tacksamt vara på möjligheterna och ger sargad kropp åt en plågad själ.

Marion Cotillard

Mal är inte bara sinnebilden för den stora kärleken utan också – genom sin ständiga närvaro i Cobbs känslor – ett ständigt hot. Cotillard personifierar kärleken betydligt bättre än hotet.

Ellen Page

Ariadne knyts till Cobbs team som deras drömvärldars nya arkitekt. Liksom de flesta teammedlemmar har Page – känd för ”Juno” – en tämligen otacksam uppgift.