Många av karaktärerna känner vi igen från tidigare filmer i serien.
Många av karaktärerna känner vi igen från tidigare filmer i serien.

Ice age 4 - jorden skakar loss

Publicerad

ANIMERAD ÄVENTYRSKOMEDI.

USA.

Av Steve Martino, Mike Thurmeier.

Svenska röster Robert Gustafsson, Björn Granath, Reine Brynolfsson m fl.

Längd 1.34.

Från 7 år.

Första "Ice Age" (2002) var nyskapande och spännande och introducerade några riktigt minnesvärda karak­tärer. Filmen var snyggt gjord och kul för både liten och stor. Den andra från 2006 var betydligt lamare, de interna konflikterna som gav spänst åt ettan var nu lätt överslätade till förmån för en svagare och tristare historia.

Förvånande nog var däremot tredje filmen uppfriskande med en oväntad resa ner i dinosauriernas tid där en bindgalen, enögd filur härskade över jättedjuren. Fart och fläkt och äventyr men aldrig så kul som den första filmen. Den stackars ekorren från de tidigare filmerna inleder även denna fjärde historia och orsakar sprickorna som ska dela upp världen i dagens kontinenter. Kvar är naturligtvis också huvud­karak­tärerna - sengångaren Sid, mammuten Manny och den sabeltandade tigern Diego liksom de överlägset korkade pungråttorna.

 

Åren har gått och Mannys dotter Kiwi är nu en tjej i tonåren som spanar efter andra mammutar och utmanar sina föräldraras tålamod. Sid är lika galet positiv och Diego klädsamt skeptisk till det mesta. Men när kontinentalplattorna börjar sträcka på sig hamnar gänget på ett isberg och driver ut till havs, långt bort från kända marker och resten av familjen.

Snart utsätts de för århundradets storm, en gigantisk krabba och ett rivjärn till mormor. När stormen bedarrat verkar räddningen vara nära men i stället uppvaktas besättningen av en ytterst illasinnad apa och vägen hem för­vandlas från en stilla seglats till tufft äventyr.

 

Att det blir ytterligare en film av ett beprövat, om än enligt undertecknad, urvaskat framgångskoncept är föga förvånande men tyvärr räcker det inte med att slänga in ett par tre nya karaktärer och placera historien till havs i stället för på land för att ro i land det här isberget.

Snyggt är det, fyllt av äventyr, utan överraskningar, men någon vidare behållning av denna biostund lär inte besökaren få.

Möjligen den som missat de föregående historierna från istiden, övriga ger den sannolikt ett frostigt mottagande...

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag