Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hysteria

DRAMAKOMEDI
England/Frankrike
Av: Tanya Wexler.
Med: Maggie Gyllenhaal, Hugh Dancy, Jonathan Pryce, Rupert Everett.
London 1880 och merparten av den brittiska huvudstadens burgna kvinnor påstås lida av vad dåtidens läkarvetenskap definierar som "en hyperaktiv livmoder".
Denna "fruntimmersjukdom" benämns hysteria och läkar­behandlingen består av en intim och rigorös vulva- massage som befriar patienten från nervösa spänningar och depressioner.
Doktor Robert Dalrymples (Pryce) mottagning är helt enkelt ett onani-institut med en kundkrets av damer vars underliv dränerats på fysisk njutning. Den unge vitrocken Granville (Dancy) får arbete hos Dalrymple och genom en räcka omständigheter och fiffig ingenjörskonst ser så småningom den första dildon dagens ljus.

Hyfsat kul, men sakta vrider sig "Hysteria" från att ha varit en tämligen torrlagd komedi till en historia som på ett lätt och ledigt sätt fångar ett helt annat tidssammanhang där kvinnlig rösträtt och en icke-formell syn på tingens ordning är de rådande kraven.
Det mesta är Maggie Gyllenhaals förtjänst - alldeles lysande som suffragett som vägrar vika sig för orättvisor - och amerikanskan visar än en gång prov på klockren dramatisk och komisk timing.
Miljöerna är för övrigt fenomenala och en njutning i sig.
Dessutom är Rupert Everett som vanligt bra. Speciellt när han som här får bre ut sig som lite fjollig aristokrat med för mycket tid och pengar.