Dakota Johnson och Jamie Dornan i den andra "Fifty Shades"-filmen. Foto: Doane Gregory / © UNIVERSAL PICTURESDakota Johnson och Jamie Dornan i den andra "Fifty Shades"-filmen. Foto: Doane Gregory / © UNIVERSAL PICTURES
Dakota Johnson och Jamie Dornan i den andra "Fifty Shades"-filmen. Foto: Doane Gregory / © UNIVERSAL PICTURES
Foto: Doane Gregory / © UNIVERSAL PICTURESFoto: Doane Gregory / © UNIVERSAL PICTURES
 Foto: Doane Gregory / © UNIVERSAL PICTURES

Hyfsad anledning att packa skämskudden

Publicerad

Det finns utan tvekan ett uppdämt behov av sexfilmer.

Alltså fattar ni hur många efterlysningar det finns i Familjelivs forum efter erotik som inte är porr? ”Nymphomaniac” föreslår någon hjälpsamt. Men om man inte riktig tror att just Lars von Trier kommer att fixa stämningen därhemma, verkar det fortfarande vara ”Emmanuelle” eller ”9 1/2 vecka” som gäller till stor del. Herregud, det som att ingen har vädrat i sängkammaren på 40 år! Något som åtminstone delvis kan förklara hur äckliga övergrepp, som det i ”Sista tangon i Paris”, kan toppa nutida unkna listor över världens bästa sexscener.

Förra årets ”Fifty shades of Grey gjorde” tyvärr inte situationen så värst mycket bättre med sin ångestladdade låtsas-bdsm, och sterilt lyxiga miljöer. Men i ”Fifty shades darker” blir det ju faktiskt lite mer romantikmys när Mr. Grey slutar hantera sitt barndomstrauma med extravagant sadism, och går med på att vanilja sig lite istället. Det gör så klart underverk för Anas och Christians sexliv.

 

LÄS ÄVEN: Jamie Dornan säger nej till fler "50 shades"

 

När Dakota Johnson för någon vecka sen berättade om filminspelningarna där ”han gör armhävningar medan jag bara ligger där och dricker whisky”, förstod jag inte alls vad hon hade att gnälla för. Drömjobb ju! Men det är onekligen betydligt mer sexscener i den här filmen än den förra, vilket är bra för oss! För som mjukporr i storfilmsformatet, står den sig betydligt bättre än som drama. Även om filmmanuset har befriats från bokens mest infantila drömmar, känns det fortfarande rätt mycket som en pinsam flickfantasi med lite uppiggande thriller- och actioninslag (den förra filmen var ju så långtråkig).

Men det är som diskbänkseskapism den här filmen kommer till sin rätt. Sandaletter med remmar, glittrande örhängen, raffset deluxe och blänkande geishakulor, är inte ett helt dåligt botmedel mot vabruari, även för den som bara fnittrar åt det.

Om filmen bara bekymrat sig om att skaffa ett bildspråk bortom lyxsåpans, hade den rentav kunnat bli en halvkass kultklassiker. Nu är den mest en hyfsat bra anledning till att packa sin bästa skämskudde och njuta(?) lite.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag